Kompassen 2018

sep
28
sep
29
sep
30
sep
28
-
sep
30
Visa detaljer
Plats: Wendelsbergs Folkhögskola
Arrangör: Nykterhetsrörelsens Scoutförbund
Kostnad: Från 500kr
Kontaktperson: Niklas von Braun
Tel: 0709-28 60 85
E-post: niklas.von.braun@nsf.scout.se
Sista anmälningsdatum: 3 september

Välkommen till Kurshelgen Kompassen!

Sista helgen i september kan du som är avdelningsledare, utmanarscout, kommittémedlem, medlem i ett kursteam eller kanske kår- eller distriktsordförande få pepp, inspiration och utbildning!

Temat för årets Kompassen är Demokrati och det kommer på olika sätt att genomsyra helgens pass. Under lördagen bjuds det in till förbundsråd, föreläsningen av Edna Eriksson samt en rungande lansering av Klartänkt och Bright Minds, våra nya material kring alkohol- och drogfrågan.

Utöver de gemensamma programpunkterna finns det både på lördagen och söndagen möjlighet att välja programpass efter tyckte, smak och önskemål.

Kompassenpaketet

I Kompassenpaketet för deltagare ingår masslogi, fika och mat under helgen, förbundsråd, kurspass, föreläsning och kvällsaktivitet. Förbundet subventionerar deltagarpaketen med ca 1300 kr, så du betalar endast 500 kr.

Boende

Under 18 år?

Är du under 18 år behöver din målsman skriva på godkännande för att du ska få åka på Kompassen. Blankett hittar du här, du kan fota/scanna den underskrivna blanketten och skicka till info@nsf.scout.se eller ta med den fysiskt till incheckningen.

Det finns möjlighet att välja annat boende till Kompassenpaketet om man så önskar, kostnaden för helgen blir då enligt nedan.
Antal platser i de olika alternativen är begränsat, först till kvarn gäller!

Masslogi 500kr/person (50 platser)
Golvförläggning i gympasal. Ta med dig liggunderlag och sovsäck.

Sovsal 600 kr/person (20 sängar)
Du får en säng i sovsal. Det finns två sovsalar med 10 bäddar i varje.
Ta med egna sängkläder och handduk, det är inte tillåtet med sovsäck i sängarna!

Vandrarhem 900 kr/person (28 sängar)
Del i dubbelrum, önskar du dela med någon speciell, skriv det i anmälan.
Ta med egna sängkläder och handduk, det är inte tillåtet med sovsäck i sängarna!
Innan du lämnar vandrarhemrummet städar du ditt rum.

Hotell 1300 kr/person (18 sängar)
Del i dubbelrum, önskar du dela med någon speciell, skriv det i anmälan.

Förbundets avanmälningsregler gäller för kompassen.

Mat

Mat som ingår i Kompassenpaketet är:

 • Kvällsfika på fredag kväll.
 • Frukost, fika, lunch, fika, middag och kvällsfika på lördag.
 • Frukost, fika, lunch och fika på söndag.

Lördagspaketet

Tänkte du åka på förbundsrådet och vill få ut ännu mer av helgen när du ändå är på plats? Då kan vi erbjuda lördagspaketet!

För 300 kr får du vara med på Förbundsrådet (gratis att vara med), äta lunch på Wendelsberg och sedan lyssna på en intressant föreläsning om Hotet mot demokratin av Edna Eriksson.

Resa

Alla deltagare bokar och betalar sin egen resa till och från Wendelsberg.
För vägbeskrivning kolla Wendelsbergs hemsida. https://wendelsberg.se/kontakt/

Reseutjämning finns för utmanare på 150kr, reseutjämningsblankett hittar du här. (snart)

Resefördelning utgår för en representant per kår/distrikt till förbundsrådet.

Resefördelning

Resefördelning betyder att alla ombud/representanter betalar lika mycket. Som ombud redovisar du hur mycket resan kostade, dessa kostnader slås sedan samman och delas på antalet ombud för att få fram vad resefördelningskostnaden blir. De som betalat mer än den framräknade kostnaden får tillbaka pengar och de som haft en billigare resa betalar in lite mer pengar så att alla ombud i slutändan betalar lika mycket för sin resa. Att resefördelning ska tillämpas står i stadgarna.

 

 

Hotet mot demokratin

– föreläsning av Edna Eriksson

Vad hotar vår demokrati och hur kan vi skydda den?

Det är lätt att ta våra demokratiska system för givna. Det är också enkelt att förkasta rasism, fascism och sexism. Men vilka principer bygger demokratiska system på? Vilka värden, vilka konventioner, vilka lagar? Vi lever i en tid där våra moderna demokratiska system är utsatta för faktiska hot. Antidemokratiska partier och strömningar vinner faktisk makt och faktiska politiska mandat. Vi måste argumentera för vad en människa är och vad en människas värdighet handlar om utifrån demokratiska principer. Goda krafter har kämpat för likabehandling, ickediskriminering, jämställdhet, mångfald och ett samhälle för alla. Men vad betyder det egentligen och hur kan vi arbeta vidare på ett kraftfullt sätt som förstärker och utvecklar det samhälle vi vill ha?

Edna Eriksson är föreläsare, journalist och debattör. Hon har arbetat med kultur, identitet, mångfald, mänskliga rättigheter och diskrimineringsfrågor i snart två decennier.

Releaseparty

Under lördagskvällen är du inbjuden till ett releasparty av sällan skådat slag! Våra TVÅ nya material Klartänkt och Bright Minds ska lanseras!
Välkommen till en kväll där du får testa, uppleva och ha roligt!

Programpass

Det finns många programpass att välja mellan, här är nedan och i PDFen med alla programpass, är de uppdelade efter tema/spår. I schemat ser du vilka pass som går att välja under vilka tider.

 

Demokrati
Demokrati

Demokraticafé

Vi erbjuder en möjlighet att diskutera, reflektera och få svar på frågor kring demokrati och vår verksamhet. I anmälan kan du skriva frågor som du vill diskutera eller få svar på. Under fredagskvällen kommer det finnas ett antal cafébord med frågor så man kan slå sig ner och prata om dem. Vid varje bord finns det en sekreterare som antecknar och anteckningarna kommer sedan att läggas upp på Kompassens facebooksida.

Årsmöte med alla i kåren

Under kurspasset får du delta på ett årsmöte på samma sätt som vi genomför dem i Hällans Scoutkår. Där deltar alla kårens medlemmar från spårarscouter och uppåt. Vi kommer hålla till utomhus. När kurspasset är avslutat kommer du att ha fått inspiration om hur man kan genomföra ett årsmöte utomhus med hjälp av stationssystem, tips på hur årsmöteshandlingar kan utformas och bra diskussioner med de andra deltagarna på kurspasset om hur andra kårer gör.

Förberedelser: Ta med kläder för att vara utomhus.

Muntligt berättande

Välkommen att testa på olika berättarövningar, öva på ditt eget berättande och prova på hur berättandet kan användas som ett verktyg i scoutverksamheten. Du kommer att få med dig redskap för att använda berättandet i ditt ledarskap, tips på hur du kan få scouterna att berätta samt roliga övningar att ta med dig hem till kåren.

Förberedelser: Ta med en egen berättelse (max 5 min) som vi kommer arbeta med. Det kan vara en folksaga, sägen eller ett scoutminne. Fint om du kan koppla berättelsen till scouting på något vis.

 

Alkohol och Drogfrågan
Alkohol och drogfrågan

Klartänkt

Välkommen att prova på ett antal övningar ur det nya programmaterialet Klartänkt, som syftar till att utmana scouternas syn på alkoholens olika sidor och stötta deras livsval kring alkohol och tobak.

Värdegrundsworkshop

Vår verksamhet bygger på starka värderingar. Dels från scoutrörelsen, där scoutlagen vägleder oss till att vara schyssta kompisar och medmänniskor. Dels från IOGT-NTO-rörelsen, där grundsatserna demokrati, solidaritet och nykterhet ska genomsyra all verksamhet. Detta tillsammans bildar en stabil grund för Nykterhetsrörelsens Scoutförbund att stå på, vår värdegrund. Demokrati, solidaritet, nykterhet och medmänsklighet. Ord och begrepp som kan kännas så självklara. Men vad betyder de egentligen och hur kan vi få innebörden i orden att beröra och engagera på djupet?

Genom diskussioner, scenarios och övningar utmanas ni i de svåra och viktiga frågorna som definierar vilka vi är som Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Efter kurspasset kommer du att ha en tydligare bild av vad NSF:s värdegrund betyder för dig, kåren och förbundet. Du kommer också ha med dig nya idéer kring hur du på ett engagerande sätt kan förmedla och jobba med värdegrunden hemma på kåren.

Bright Minds

Ta chansen att prova delar av NSF:s alldeles egna, nya, internationella material! Vi kommer att ha intressanta diskussioner, göra interaktiva övningar och ta del av berättelser skrivna av scouter från andra länder. När kurspasset är slut kommer du att ha fått en inblick i det nya materialet och hur det kan användas i kåren. Förhoppningsvis har du också fått massor av inspiration att göra positiv skillnad i samhället!

 

Pappersscouting
Pappersscouting

Bas fortsättningskurs

För dig som är van användare av eBas går vi igenom uppdateringar och nyheter. I mån av tid går vi ägen igenom arrangemangsmodulen.

Förberedleser: Ta med egen dator och se till att du kan logga in i eBas. Behöver du hjälp med inloggningsuppgifter, kontakta anneli.simu@nsf.scout.se.

GDPR – hantera medlemmarnas personuppgifter rätt

Efter en kort introduktion av vad den nya lagstiftningen innebär och kräver av oss arbetar vi med de frågor som ni tycker är mest utmanande. Ni kommer rent praktiskt att få arbeta med er hantering av personuppgifter, utbyta erfarenheter med andra deltagare och arbeta med era rutiner. Efter avslutat pass kommer ni ha med er en tidsplan hem över vad ni bör göra härnäst för att kåren ska kunna hantera medlemmarnas personuppgifter på rätt sätt.

Förberedelser: Ta med egen dator om du vill kunna dokumentera/jobba direkt i datorn.

 

Verksamhet
Verksamhet

Hippa hästar

Kom och bygg en käpphäst! Det är ett roligt och kreativt hantverk som dessutom är populärt på sociala medier. Utöver att bygga en käpphäst får ni tips på hur ni kan göra det till en skrattvänlig aktivitet med många olika alternativ hos er scoutkår.

Utmanarscouting

Utmanarscouttiden är rolig och utmanande för de flesta. Hur kan vi göra bra utmanarscouting i kåren? Hur kan man som ledare stötta utan att begränsa? Hur kan verksamhetsutvecklarna stötta och bidra till utveckling för utmanarlaget? Kom och diskutera, få tips och bidra med dina tankar och erfarenheter.

 

Kommunikation
Kommunikation

Var smart i er kommunikation

Här får du verktyg för att göra kommunikationen enklare och smartare. Vi funderar över kårens/distriktets/arrangemangets målgrupp och hur vi når dem. Vad är det viktigaste att förmedla och hur gör vi det? Vilka kommunikationskanaler väljer vi – så att vi inte står där och försöker hinna med för många samtidigt. Vi försöker förenkla och bli smartare i vår kommunikation.

Kårhemsidan, fortsättningskurs

Kan ni grunderna i hemsidan men vill fila lite på upplägget? Ta chansen att gå igenom ert innehåll, strukturera upp, rensa och byt ut till nya bilder. Få inspiration till hur ni kan jobba med bild och text, vi lyfter bland annat exempel från befintliga kårsidor. Ta också chansen att vara först ut med den rykande färska modulen för att visa ert instagramflöde på er kårsida, vi går igenom hur ni lägger till den.

Förberedelser: Ta med egen dator samt se till att du kan logga ni på kårens sida. Ta även med kårens inloggningsuppgifter till instagram om du vill koppla in instagramkontot på hemsidan. Behöver du hjälp med inloggning till wordpress, hör av dig till caroline.spangberg@nsf.scout.se.

Testa din kommunikationskreativitet

Få nya tankar och idéer för din kommunikation Vi testar olika sätt att skapa kommunikationsinnehåll. Under passet kommer vi att praktiskt testa olika medier, program och sätt att skapa kul innehåll. Och om andan och modet faller på kanske också ladda upp en eller annan film på våra sociala medier.

Förbundsråd 2016
Deltagare på förbundsrådet 2016

Förbundsråd

Alla är välkomna på förbundsråd! Vill du bara delta på förbundsrådet går det jättebra, då behöver du inte anmäla dig till Kompassen i övrigt.
Styrelsen har kallat en representant per kår och distrikt. För dessa representanter gäller resefördelning. Du som är representant ska kryssa i detta val i anmälan.

Kallelse till förbundsråd

Härmed kallar förbundsstyrelsen kår- och distriktsrepresentanter till förbundsråd, i samband med Kompassen, lördagen den 29 september på Wendelsbergs Folkhögskola, Göteborg.

Rådslaget kommer att behandla:

 • En ny arbetsstruktur förbundsstyrelsen har tagit fram som ska beskriva ideellas roller inom NSF. För att NSF ska fortsätta att utvecklas och föras framåt behöver vi fundera över hur en fortsatt organisationsstruktur för ideella inom NSF behöver se ut.
 • Temaårets vara eller icke vara, under våren 2018 tog FS bort temaåret och vill diskutera för och nackdelar med temaår.

Ombud från kårer och distrikt kallas för att diskutera temaår och en ny organisationsstruktur för förbundet. Detta sker på lördag före lunch.
Se stadgar nedan angående förbundsråd och val av representanter.

§8 FÖRBUNDSRÅD

Förbundsråd hålls minst en gång mellan två förbundsmöten. Tid och plats fastställs av förbundsstyrelsen. Förbundsrådet är en rådgivande församling som består av förbundsstyrelsens ledamöter, distriktsordförande eller av distriktsstyrelsen vald suppleant samt kårrepresentant vald av kårstämman.

Till förbundsrådet kan av förbundsstyrelsen kallas ytterligare de personer som erfordras för frågans behandling. Förbundsråd kan, efter beslut av förbundsstyrelsen, utgöras av flera regionala rådslag som hålls på olika platser i landet.

Kallelse till förbundsrådet utfärdas skriftligt minst en månad före rådslagets öppnande. Förbundsrådet överlägger i aktuella frågor, som väcks av förbundsstyrelsen eller någon av förbundsrådets ledamöter. Förbundsrådets beslut formas som rekommendation till förbundsstyrelse och förbundsmöte.

Resefördelning skall tillämpas vid förbundsråd.

 

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Kalender

  maj
  3

  Leda Scouting – Sundsvall

  Sundsvall
  Visa alla datum

  Leda Scouting – Sundsvall

  maj
  3
   
  maj
  4
   
  maj
  5
   
  maj
  3

  Vårfest 2019

  Scout Camp Ransberg
  Visa alla datum

  Vårfest 2019

  maj
  3
   
  maj
  4
   
  maj
  5
   
  maj
  10

  Aktiva Hus – distanskurs

  Wendelsbergs folkhögskola
  Visa alla datum

  Aktiva Hus – distanskurs

  aug
  31
   
  sep
  1
   
  sep
  2
   
  nov
  9
   
  nov
  10
   
  nov
  11
   
  feb
  22
   
  feb
  23
   
  feb
  24
   
  maj
  10
   
  maj
  11
   
  maj
  12
   
  maj
  10

  Arbetshelg på Kungshol

  Visa alla datum

  Arbetshelg på Kungshol

  maj
  10
   
  maj
  11
   
  maj
  12
   
  Webshop

  Välkommen till vår webshop!

  Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND