Kurshelgen Kompassen

okt
27
19:00 - 22:00
okt
28
09:00 - 21:00
okt
29
08:30 - 15:30
okt
27
-
okt
29
Visa detaljer
Plats: Tollare folkhögskola
Arrangör: Nykterhetsrörelsens Scoutförbund
Kontaktperson: Sanna Moberg
Tel: 070-190 84 85
E-post: sanna.moberg@nsf.scout.se
Sista anmälningsdatum: 2017-10-10

Målet med Kompassen är att samla många engagerade scouter för att utbyta erfarenheter och hitta en kraftfull riktning framåt för scouting i NSF!

Reseutjämning

Resekostnader över 300 kr subventioneras av förbundet. För att få tillbaka pengarna behöver du fylla i reseutjämningsblanketten för Kurshelgen Kompassen som hittar du här!

Vi bjuds på ett smörgåsbord av olika kurser, inspirerande workshops, seminarier och diskussioner, både praktiskt och teoretiskt. Vi kommer få ta del av smakprov från olika delar av vår verksamhet. Kompassen kommer bland annat erbjuda diskussioner och workshops fokuserade på vårt värdegrundsarbete och på alkoholfrågan, vi kommer hålla en kortare ledarutbildning och det kommer finnas möjlighet att få testa delar av NSF:s nya internationella workshopserie, Bright Minds.

Kolla in utbudet!

Det kommer också erbjudas utbildningar bland annat med fokus på vårt tillgänglighetsarbete, vårt nya medlemsregister E-bas samt hur kåren på olika sätt kan synas genom hemsida och sociala medier. Våra kommittéer kommer få möjlighet att ge höstens arbete en skjuts framåt. Det finns många vägar att gå, inom ramen för ett engagemang i NSF. Vi hoppas få utforska några av dem tillsammans med dig.

Under lördagskvällen bjuds du in till allsång med lägerbålstouch. Johnny Boström med gäster leder oss i allsång med kända melodier blandat med lägerbålssånger och rop. Välkommen till en timme fylld med sång och glädje i härlig gemenskap!

För vem?

Helgen riktar sig framförallt till dig som är eller vill bli avdelningsledare, är kår- eller distriktsordförande, är medlem i en kommitté eller jobbar med kårens kommunikation.
Är du under 18 år vill vi att din målsman fyller i Målsmanlappen för Kompassen.

Barnpassning

Vi erbjuder barnpassning med scoutaktiviteter för barn mellan 5-12 år under helgen.

Var och när?

Kompassen äger rum på Tollare folkhögskola i Stockholm den 27-29 oktober.

Pris?

Det finns flera möjligheter för deltagande, vilket passar dig?

 • Deltagaravgift helpension fredag-söndag, säng i dubbelrum: 700kr
 • Deltagaravgift helpension fredag-söndag, masslogi: 500kr
 • Dagspris (två dagar, utan övernattning): 500kr
 • Dagspris (en dag): 300kr

Barnpriser (5-12 år)

 • Barn deltagaravgift helpension fredag-söndag, säng i dubbelrum: 500kr
 • Barn deltagaravgift helpension fredag-söndag, masslogi: 300kr
 • Barn dagspris (två dagar, utan övernattning): 300kr
 • Barn dagspris (en dag): 100kr

Barn under 5 år deltar gratis förutsatt att de sover tillsammans med sina föräldrar i medtagen eller samma säng.

Resa?

Du bokar själv dina biljetter. Resekostnader över 300 kr subventioneras av förbundet.

Boka gärna biljetter via www.nsf.scout.se/sj för att få rabatt på resorna.

Anmälan?

I anmälningsformuläret väljer du ett pass per tid. Är du ledare, ordförande, kommittémedlem eller ansvarig för kårens kommunikation så uppmuntrar vi dig särskilt att välja de pass som är tydligt riktade till dig. I övrigt är det bara att välja och vraka.

Anmäler du fler personer än dig själv så måste du göra en anmälan per person. Anmäler du ett barn så ber vi dig att tydliggöra att du och ditt barn hör ihop i rutan ”övrigt”. Barn 0-5 år deltar gratis under helgen, förutsatt att de sover tillsammans med sina föräldrar i medtagen eller samma säng. Barn 5-12 år betalar barnpris och erbjuds barnpassning.

Det finns olika prisalternativ både för vuxan och barn. Vänligen notera att antalet sängplatser i dubbelrum, med helpension är begränsat. Här tillämpas principen först till kvarn. Vi erbjuder också masslogi, med helpension och två olika typer av deltagande under dagtid.

Förbundets avanmälningsregler gäller för kompassen.

Anmälan stänger den 10 oktober.

Programpass

LÄR DIG ANVÄNDA ER KÅRSIDA

Alla scoutkårer i NSF har en egen sida på vår hemsida. Under kurspasset får du möjlighet att praktiskt jobba med din scoutkårs sida och lära dig mer om hur ni kan utveckla den. Lär dig grunderna i hur du fyller på med text, lägger in bilder, lägger in en kalenderhändelse, en nyhet och kanske även en liten videosnutt. Få tips om hur ni kan bygga upp strukturen och vad ni kan använda sidan till.

Ansvarig: Caroline Spångberg

Förberedelser: Ta med egen dator/mobil enhet. Testa dina inloggningsuppgifter så att du vet att du kommer åt att redigera kåren sida. Behöver du hjälp med inloggning hör av dig snarast till caroline.spangberg@nsf.scout.se.

 

LYSSNA DÅ! – EN WORKSHOP OM KÅRKOMMUNIKATION

Har du funderat på hur din kår kommunicerar vilka ni är och varför en ska vara med hos er? Hur informerar ni medlemmarna om vad som händer och hur håller ni kontakten med föräldrar när ni är på läger? Det och mycket annat kommer vi att prata om under passet om kårkommunikation. Vi kommer tillsammans ta del av best practice från andra kårer och göra övningar för att fundera på hur just din kår ska nå ut till rätt målgrupp med rätt och relevant information.

Ansvarig: Towe Bengtsson

 

SÖKA BIDRAG

Har ni storslagna planer, men de faller på grund av ekonomin? Ta med dina idéer, kanske är det en häftig Vit jul-aktivitet, ett storslaget äventyr nästa sommar, en idé om hur ni skulle kunna förbättra scoutlokalen eller något helt annat. Under kurspasset jobbar vi vidare med era ideér och ger tips och förslag på hur ni skulle kunna skaffa pengar för just det ni vill. Ta chansen att få hjälp att söka pengar till drömprojektet!

Ansvarig: Jobjörn Folkesson, Simon Svensson

Förberedelser: Ta med dina idéer och projekt så att vi har något konkret att jobba med.

 

EBAS – NSF:S NYA MEDLEMSREGISTER

Välkommen till en grundläggande genomgång av eBas. Vi kommer prata om hur registret är uppbyggt och hur det fungerar. Vi lär oss hantera frågor om kårens och distriktens uppgifter, medlemmar, årsmöten och verksamhet. Utöver det kommer vi också prata om medlemsadministration och gå igenom hur du gör för att söka upp medlemmar och medlemsprofiler, hur varningsmarkeringarna fungerar, hur du hanterar felaktiga eller saknade uppgifter, samt hur du skriver ut listor och gör utskick.

Ansvarig: Anneli Simu

Förberedelser: Ta med egen dator/mobil enhet. Testa dina inloggningsuppgifter så att du vet att du kommer åt kårens medlemmar i eBas. Behöver du hjälp med inloggning hör av dig snarast till anneli.simu@nsf.scout.se.

 

FRAMTIDENS PROFILPRODUKTER

Att erbjuda våra profilprodukter via Scoutshopen kostar mer än det smakar, mycket mer. Därför har vi nu startat ett arbete som syftar till att bli mer kostnadseffektiva och samtidigt förbättra spridningen och effekten av våra produkter. Vad ser du som främsta syftet med profilprodukter? Vad ska vi ha för produkter och hur skulle ett nytt upplägg kunna se ut? Kom och spåna med oss!

Ansvarig: Caroline Spångberg

 

LEDA SCOUTING

Ny i ledarrollen eller funderar du på att bli ledare? Då är det här kursen för dej! Under helgen får du lära dig grunderna för ett bra ledarskap. Du får kunskaper i att leda scouting och insikt i hur NSF fungerar. Vi blandar teori och praktik under passen och vi kommer vara både inne och ute. Kursen sträcker sig över båda förmiddagarna.

Ansvarig: Amalia Ideborg

Förberedelser: Ta med kläder för att vara både ute och inne under kurspassen.

 

SMAKPROV AV LEDA AVDELNING

Behöver du nya infallsvinklar eller nya idéer för din avdelning? Har du något du tycker andra ska få del av? Du får också möjlighet att dela med dej av dina erfarenheter. I detta pass fokuserar vi mycket på HUR och VARFÖR vi gör aktiviteter och mindre på VAD det är vi gör.

Ansvarig: Sibban Andersson

Förberedelser: Passet handlar om erfarenhetsutbyten. Vi tipsar varandra om var man kan få idéer och inspiration och var man tankar energi som avdelningsledare. Skriv ner det du gärna vill dela med dig av så du är förberedd att berätta för oss andra. Vi fokuserar mer på HUR och VARFÖR vi gör aktiviteter än VAD vi gör. Alla idéer och tankar är värdefulla för någon… Frågor som du förhoppningsvis kan få svar på är också bra att ha förberett.

 

ALKOHOL OCH VÄRDEGRUND

Som medlemmar i NSF tar vi ofta för givet att vi alla uppskattar scouting och friluftsliv, på samma sätt som att vi förväntar oss att alla lever helnyktert. Nykterheten ses ofta som normbrytande, men det faktum att vi, som är aktiva inom NSF, ofta tar den för given gör att den inte alltid är ett självklart samtalsämne. Det vill vi ändra på. Under workshopen kommer vi därför få möjlighet att vända och vrida på frågor som bidrar till att skapa grunden för vårt individuella ledarskap. Vi kommer prata om normer och värderingar, samt om hur våra val bidrar till att forma vårt förebildsskap.

Ansvarig: Elin Martinsson

 

NORMKRITISKT LEDARSKAP

Vill du veta mer om begreppet normkritik som ett verktyg för förändring? Få lite smakprov på hur du genom ett normkritiskt förhållningsätt kan bli mer inkludernade i ditt ledarskap. Detta pass passar både dig som aldrig hört talas om om normkritik och dig som är väl bevandrad i ämnet.

Ansvarig: Sara Mörner

 

LEDARREKRYTERING

Ledarbrist? Tömd på idéer? Ledarrekrytering känns för många svårt och jobbigt, men nu satsar vi på att vi ska bli fler! Under passet tittar vi på olika metoder för ledarrekrytering och möten med vuxna. Det finns även möjlighet att ställa frågor kring hur den kommande marknadsföringskampanjen kan hjälpa er i ert arbete med att få fler ledare i kåren.

Ansvarig: Anders Andersson

 

SCOUTING FÖR ALLA? – EN WORKSHOP OM TILLGÄNGLIGHET

Scouting marknadsförs ibland med devisen ”I scouterna finns ingen avbytarbänk”. Men är det verkligen så även i realiteten? Kan vi erbjuda scouting för alla, oavsett funktionsvariationer? Hur kan vi jobba för att göra scoutverksamheten mer tillgänglig? I workshopen varvar vi diskussioner och praktiska övningar, hämtade från NSF:s utbildningsmaterial om funktionsvariationer och tillgänglighet; Tillsammans. Workshopen ger dig en ökad förståelse för individers olika behov. Du får också praktiska tips kring hur du kan jobba vidare med tillgänglighet hemma på kåren.

Ansvarig: Emma Olofsson

 

TRYGGA MÖTEN

Hur skapar vi en trygg och säker miljö för de scouter vi möter? Trygga möten är en webbkurs som utbildar ledare så att de får kunskap och mod att agera mot övergrepp, mobbing och kränkningar. Kompassens pass om trygga möten är ett komplement till webbkursen. Du får möjlighet att diskutera och tänka tillsammans med andra och gå på djupet i viktiga frågor som ligger till grund för NSF:s och Scouternas verksamhet.

Ansvarig: Maria Hill

Förberedelser: Ta med egen dator/mobil enhet. Kursledaren fixar inloggningsuppgifter för webbkursen till samtliga deltagare på passet.

 

FRÅN IDÉ TILL VERKLIGHET – PROJEKTLEDNINGENS GRUNDER

Under passet får du tips och trix för att på ett involverande sätt få idéer att bli verklighet. Passet är en kort-kurs för dig som vill få verktyg för effektiva, målinriktade grupprocesser.

Ansvarig: Fredrik Torberger

Förberedelser: Fundera över vad du vill lära dig mer om info projektledning.

 

BRIGHT MINDS – INTERNATIONAL WORKSHOP SERIES

Är du nyfiken på internationella frågor? Vill du veta mer om vilken roll scouting kan spela för att skapa en positiv utveckling i världen? Skulle du vilja få verktyg för att arbeta internationellt i din kår? Kom och få ett smakprov av NSF:s nya workshopserie Bright Minds. Under passet kommer du få prova på delar av de olika workshops som NSF erbjöd under Jamboree17. Vi pratar om och arbetar praktiskt med scoutmetoden, som ett verktyg för att skapa samhällsförändring. Du kommer också kunna få tips om hur frågor kring alkohol som utvecklingshinder, fred, delaktighet, demokrati och ledarskap kan lyftas som del av kårverksamheten.

Ansvarig: Sara Löfroth

 

FAMILJESCOUTING

Familjescouting är ett spännande koncept som många scoutkårer redan provat och fler är intresserade av. Det är ett sätt för yngre barn och deras vuxna att möta nya kompisar och uppleva äventyr. Familjescouting kan också fungera som ett sätt att aktivt introducera och rekrytera fler barn och vuxna till oss. Under workshopen delar vi med oss av våra erfarenheter och ideer, vi provar övningar och metoder som ger oss nya verktyg. Vi får också stifta bekantskap med scouternas nya aktivitetspaket.

Ansvarig: Christian Ageland

Förberedelser: Fundera över vilka behov ni har i kåren, och vad det är som du vill veta mer om genom att delta på detta passet.

 

ROVERSCOUTINGENS FRAMTID

Nu när RScK (RoverScoutKommitén) inte längre finns så vill vi ha er hjälp med hur vi tillsammans kan skapa en attraktiv rovertid för dagens och framtidens roverscouter. Du som framtida, nuvarande eller gammal roverscout får tillfälle att delta i en workshop som berör ämnen som ”När och vad får dig att känna dig som en roverscout?”, ”Vad vill du att roverscouting ska handla om?” och ”Hur vill du genomföra skiftet från utmanare till roverscout?” Dessutom så presenterar vi en idé om ett nytt, spännande och förhoppningsvis återkommande arrangemang exklusivt för roverscouter. Missa inte detta roliga tillfälle att få påverka och utmana dig själv.

Ansvarig: Emil Funcke, Klara Dagnäs

 

ÅTERBRUK

Skapa fantasifulla och färgglada små insekter med hjälp av ståltråd och återbrukade bestick. Både trendigt och kul! En trevlig aktivitet som passar perfekt att plocka med sig hem till kåren, på avdelningen och ledarträffen.

Ansvarig: Kicki Rydberg

 

ORDFÖRANDESAMLING

Är du kår- eller distriktsordförande ska du utan tvekan vara med på ordförandeträffen som går av stapeln under helgen. Tillsammans med övriga ordföranden kommer du under båda förmiddagarna att ha speciella programpass anpassade för dig i din ordföranderoll. Vi kommer bland annat att fundera över vår värdegrund och hur vi kan jobba med de frågorna i kåren. Vi kommer också diskutera och dela erfarenheter kring hur vi välkomnar och inkluderar nya vuxna och våra unga blivande ledare i kåren. Du kommer under helgen få med dig både tips och inspiration för ditt fortsatta arbete. Nedan är tre pass som kommer finnas inom ramen för ordförandesamlingen:

Alkohol & Värdegrund
Hur vi får med vår värdegrund i kår- och distriktsarbetet, vi delar med oss av våra egna erfarenheter från lokala plan.
Workshopen kommer ha ordförandefokus, men bygga på samma struktur som det valbara passet ”alkohol och värdegrund”.

Ungdomsinflytande
Vilket inflytande har våra unga scouter, hur bjuder vi in våra unga ledare och hur tar vi vara på deras idéer.
Hur välkomnar vi nya ledare till kåren och/eller distriktet och vilket ansvar lägger vi på dem?

Vad händer i förbundet
Hur arbetar FS?
Marknadsföringskampanjen läget- framtiden
Vad har ni ordföringar för förväntningar på förbundet
Hur kan förbundet stötta kårer/distrikt

Ansvarig: Karin Wester, Erik Sjömålen

Frågor?

Har du frågor eller funderingar? Hör gärna av dig till sanna.moberg@nsf.scout.se

 

Kalender

jun
22

Midsommarfirande på Kungshol 2018

Kungshol kurs- och lägergård
Visa alla datum

Midsommarfirande på Kungshol 2018

jun
22
 
jun
23
 
jun
24
 
jul
3

Leda Patrull: Solvarg 2018

Kungshol kurs- och lägergård
Visa alla datum

Leda Patrull: Solvarg 2018

jul
10
 
jul
9
 
jul
3
 
jul
4
 
jul
5
 
jul
6
 
jul
7
 
jul
8
 
jul
11
 
jul
16

Blå Gryning 2018

Kungshols kurs- och lägergård
Visa alla datum

Blå Gryning 2018

jul
16
 
jul
17
 
jul
18
 
jul
19
 
jul
20
 
jul
21
 
jul
22
 
aug
6

Världskongressen 2018

Sigtuna
Visa alla datum

Världskongressen 2018

aug
6
09:00 - 17:00 
aug
7
09:00 - 17:00 
aug
8
09:00 - 17:00 
aug
9
09:00 - 17:00 
aug
10
09:00 - 17:00 
aug
11
09:00 - 17:00 
aug
31

Aktiva Hus – distanskurs

Wendelsbergs folkhögskola
Visa alla datum

Aktiva Hus – distanskurs

aug
31
 
sep
1
 
sep
2
 
nov
9
 
nov
10
 
nov
11
 
feb
22
 
feb
23
 
feb
24
 
maj
10
 
maj
11
 
maj
12
 

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND