Aktivitetsbanken
Scoutkåren har under åren samlat på sig en del tips och aktiviteter som vi hoppas kan inspirera fler.
Aktivitetstips
Badbomber
Du behöver:
2 krm doftolja
2 krm vatten
70 g bikarbonat
30 g citronsyra
1 skål
knäckformar
Gör så här:
- Blanda doftolja och vatten i en bunke
- Tillsätt bikarbinaten och blanda om.
- Tillsätt cirtonsyran och rör till det inte finns några klumpar
- Tillsätt ev torkade krossade blomblad och någon droppe färg
- Forma massan till små bollar och lägg i knäckpapper
- Låt torka någon dag
- Förvara kulorna i en lufttät burk.
Tips, om det inte går att forma bollarna kan man tillsätta någon droppe olja eller vatten till och röra om.
Färgbingo
Varje patrull får en bingobricka och sedan får man ge sig ut i skogen och hitta färgerna på brickan. När man fått en full rad ropar man BINGO. Sedan fortsätter man leta tills man fått fler fulla rader och slutligen fullbricka.
Grässkalle
Du behöver:
Gamla strumpor
Gräsfrön
Jord
Knappar
Tuschpenna
Snöre
Gör så här:
- Ta en näve gräsfrön och lägg längst ner i strumpan
- Fyll på jord tills huvudet är lagom stort
- Knyt åt strumpan under ”huvudet”
- Fixa till ansiktet, knyt en näsa, sy på ögon och rita mun
- När du kommer hem sätt strumpan i en flaska med vatten eller i en kopp med vatten
- Låt stå i ett soligt fönster och se till att strumpan hela tiden är blöt på skaftet
- Klipp håret när det blir för långt.
Sagospår med Sifferboken av Jan Lööf
Familjescouterna genomför en kortare vandring. Vi läser boken längs vägen och sedan kommer vi till en station där scouterna får göra olika uppgifter. En ledare går före och lägger ut nästa kontroll och väntar sedan där tills barnen och de vuxna kommer – sedan fortsätter han lägga ut spåret. Aktiviteten blev väldigt uppskattad.
Tankeslinga om eld
När familjescoutsfamiljerna för första gången ska få prova göra upp en eld använde vi denna tanke/faktaslinga för att öka kunskapen både hos barn och vuxna.
Fram och tillbaka-spår om scouting
Här är en tipsslinga. På första lappen läser man information och när man kommer till nästa lapp finns en fråga. Kommer man inte ihåg svaret får man springa tillbaka till lappen innan och ta reda på svaret. Målet är att alla ska ha alla rätt.
Experiment
Scouterna tycker det är riktigt roligt att experimentera på scoutmötena. Här har vi samlat några av sakerna vi har provat på.
Blås in i flaskan
Ni behöver:
1 glasflaska
1 papperbit
Gör så här:
- Gör en liten kula av en bit papper
- Håll flaskan i handen och lägg kulan framme i flaskans hals.
- Försök att blåsa så att kulan åker in i flaskan
Funderingar:
Vad händer? Varför tror ni att det blir så?
Brusraketen
Material:
•Filmburk
•Ett av följande drivmedel:
◦Brustablett
◦Bikarbonat + citronsyra
◦Bakpulver
•Toalettpappersrulle
•Pappersark
•Tejp eller lim
Gör så här:
- Gör en uppskjutningsramp , d.v.s. klistra fast en toalettpappersrulle på ett pappersark
- Placera en fjärdedels brustablett på locket av en film burk
- Fyll burken till 1/4 med vatten
- Placera ”raketen” med locket nedåt i uppskjutningsrampen. Se till att raketen inte riktas mot någon!
- Vänta och se. Observera! Akta ansiktet!
Vad händer?
I bakpulvret finns bikarbonat och en syra. När bakpulvret blandas med vatten så reagerar bikarbonatet med syran, så att kolsyra bildas. Av kolsyran bildas sen vatten och koldioxid. Koldioxid som är en gas, tar mycket större plats än de ursprungliga ingredienserna. Detta leder till att det blir ”trångt” inne i burken och det bildas ett övertryck. När övertrycket blir större än kraften som håller fast locket, så lossnar locket och trycket mot burkens botten får burken (raketen) att flyga iväg.
Klä av dig!
Ni behöver:
1 kavaj
1 väst
Gör så här:
- Ta på dig västen och sedan kavajen utanpå. Knäpp inte västen eller kavajen.
- Nu ska du ta av dig västen utan att ta av kavajen.
Funderingar:
Varför klarar man av detta? Man kan ju även ta av sig underbyxor/kalsonger utan att ta av sig byxorna, är det samma princip?
Retstickan
Ni behöver:
1 pinne
1 bit snöre
Gör så här:
- Hämta en pinne som är 15 cm lång. Tänk på allemansrätten.
- Borra ett hål ca 1 cm från ena kanten.
- Hämta en bit snöre som är max 28 cm långt. Vik snöret dubbelt och trä in öglan genom knapphålet på scoutskjortans ficklock.
- Trä de båda fria snörändaran genom öglan så att snöret sitter fast i scoutskjortan.
- Ta en av snörändarna och trä genom hålet på pinnen och knyt sedan ihop de båda ändarna så att pinnen hänger på snöret i ficklocket.
- Försök att ta loss retstickan utan att knyta upp eller skära av snöret eller pinnen.
Funderingar:
Varför är det dubbla snöret kortare än pinnen? Hur måste man tänka för att få loss retstickan?
Plastburkar
Material:
- Små yoggi-burkar, crème fraiche-burkar eller matlagningsyoghurtburkar.
- Vanlig bakplåt + bakplåtspapper
- Vanlig hushållsugn
Gör så här:
- Ställ in värmen hos ugnen till 150 °C.
- Rengör burkarna väl, ta bort all aluminiumfolie.
- Torka burkarna noga, de får inte vara våta.
- Ställ burkarna rättvända på en ren, kall plåt med bakplåtspapper på och sätt in plåten i ugnen.
- Studera vad som händer med burkarna, ta ut plåten när inget mer händer.
Vad händer?
Denna typ av burkar tillverkas av polystyrengranulat som strängsprutas till en folie. Ur folien varmformas, vid cirka 150 °C, burkar som sedan klipps ut ur folien. Dessa dekoreras därefter.
När man återuppvärmer burkarna återgår de till sin ursprungliga folieform, detta kallas för plastminne. Plaster har ett envist minne för varje formförändring som de genomgått i tjockflytande tillstånd, inte vätsketillstånd.
Snurra då
Ni behöver:
2 pinnar som är ungeför lika tjocka och långa som en ny blyertspenna, knappnål, kartong, kniv
Gör så här:
- Tälj tio jack med några millimeters mellan rum på den ena pinnen.
- Skär till en kartongbit som är ungefär 5 x 1 cm
- Stick ett hål mitt på kartongbiten med nålen och hålet lite större än nålen.
- Tryck fast nålen med papproppellern på pinnens kortända
- Håll i pinnen med jack i den ena handen och dra med den andra pinnen fram och tillbaka över jacken.
Funderingar:
Snurrar propellern? Åt vilket håll? Kan man få det att snurra åt båda hållen? Varför tror ni att det blir som det blir?
Lekar
Ljudleken
Recept
I vår scoutkår brukar vi ofta baka eller laga mat utomhus. På vanliga veckomötena tänder vi gärna en eld och tar fram stekpannor eller reflekorugnarna och bakar något gott. Här har vi samlat flera recept som vi har använt under åren. Lycka till med bakandet eller matlagandet!
Baka
Skabbelucker 15 st
1 ägg
3/4 kkp socker
2 kkp vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 kkp mjölk
Blanda torra ingredienser, tillsätt ägg och mjölk.
Steks som plättar i en stekpanna, använd margarin! Doppas i strösocker. Ät och njut!
Djungelkaka
100 gr smör/margarin
1 dl socker
1 tsk bakpulver
3 dl mjöl
3 dl havregryn
1 ägg
Blanda alla torra ingredienser. Smula matfettet och blanda i ägget. Gräddas på en ”tjock” avbarkad pinne över öppen eld.
Rotera under gräddningen.
Pinnbröd
2,5 dl mjöl
1 dl vatten
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Tillsätt vatten. Låt degen stå kallt till gräddningen.Tag en bit deg och rulla till en
lång sträng. Vira degsträngen glest runt en pinne. Grädda över öppen eld. Rotera pinnen för jämn gräddning.
Äppelpaj
Blanda till en smulpajdeg:
100g margarin
2-3 msk socker
1 dl vetemjöl
1 dl havregryn
Skala och hacka äpplen i mindre bitar. Smörj en bit folie med margarin. Lägg lite pajdeg och äppelbitar på folien. Sockra
och strö över lite kanel. Vik ihop folien till ett paket och lägg in det i elden. Efter ca 10 min är det klart. Servera med kallrörd vaniljsås.
Stekpannebröd 6 st
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1,5 tsk salt
1 dl vatten
Blanda ingredienserna, platta ut brödet och stek i stekpannan, använd inget fett. Ät med marmelad på!
Sockerkaka på trangiakök
1 ägg
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl mjölk
2 msk olja
Blanda till smeten och fyll en aluminiumform till hälften. Ställ formen på några små stenar på stekpannan och lägg båda
grytorna över som lock. Fyll brännaren och lägg inte på sparlågan förrän drygt hälften av bränslet är slut.
Baguetter (2 bröd)
1/4 paket jäst
2 ½ dl vatten
1 tsk salt
½ dl vetekli
5 ½ – 6 dl vetemjöl
Smula jästen direkt i en bunke. Häll kallt vatten och rör om tills jästen löser sig. Tillsätt salt, vetekli och mjöl. Spara ½ dl mjöl till utbakningen. Arbeta degen väl tills den släpper degskålen. Låt degen jäsa ca 45 min. Knåda sedan degen smidig på mjölat bakbord. Dela degen i två delar och rulla dem till smala längder. Låt bröden jäsa på smord plåt till dubbel storlek (ca 30 min). Pensla med ljummet vatten. Grädda i ugn vid 200°C ca 10 min. Pensla med ljummet vatten igen och grädda i ungefär 5 min till. Låt bröden kallna på galler, utan bakduk.
Potatismunkar (15 st)
0,5 kg kokt pressad potatis (kall)
2 dl vetemjöl
1 ägg
1/4 tsk salt
ca 1 dl sylt
Pensling: 1 ägg
Till kokning: vatten
Garnering:
25 g margarin
0,5 dl ströbröd
1/4 dl strösocker
1/2 tsk kanel
Arbeta samman potatis, mjöl, ägg och salt till en deg. Kavla ut degen till en 1/2 cm tjock platta. Tag ut runda kakor, ca 8 cm i diameter. Lägg lite sylt på varje rundel. Pensla kanterna och vik dem dubbla. Tryck ihop kantera ordentligt. Koka upp rikligt med vatten i en vid gryta. Lägg munkarna i kokande vatten och koka dem i 8 min. Tag upp dem med en hålslev.
Smält fettet i en stekpanna och lägg i ströbröd, socker och kanel. Vänd munkarna i garneringen.
Pitabröd (10 st)
25 g jäst
3 dl vatten
1/2 tsk salt
1 msk bregott eller smör
6-7 dl vetemjöl
Arbeta ihop degen. Lägg i plastpåsar och stoppa innanför tröjan i 30 min. Platta ut till runda kakor, diameter ca 19 cm.
Grädda på murikkan. Bränn inte!
Muffins ljusa eller mörka 12 st
1 ägg
1 dl socker
½ dl mjölk
50 gr margarin
1½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
ev. 1 msk kakao
Blanda ägg och socker. Tillsätt mjölk och smält margarin. Blanda sist i mjöl, bakpulver, vaniljsocker och eventuellt kakao.
Häll upp i muffinsformar och grädda på 200 grader i cirka 12 minuter.
Vetebröd med kardemummasmak (4 st)
2 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ dl strösocker
½ dl mjölk
25 gram margarin
½ tsk kardemumma
Blanda de torra ingredienserna. Arbeta in margarin och mjölk. Dela degen i fyra delar. Platta ut bitarna till runda kakor och grädda dem i stekpannan så att de blir ljusbruna.
Falska potatisbakelser (God kaka när man ska baka till många)
1.Vispa ihop 4 ägg och 4½ dl socke
2.Tillsätt 2½ dl mjölk, 200g smält smör, 6 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver och 3 tsk vaniljsocker
3.Grädda i en smord långpanna 15-20 minuter i mitten av ugnen på 200 grader
4.Låt kakan svalna
5.Gör en smörkräm av 200 g smör, 2 dl florsocker och 2 tsk vaniljsocker.
6.Blanda till 4 dl marsankräm
7.Blanda smörkrämen och marsankrämen och bred över den kalla kakan
8.Riv 200 g mandelmassa grovt och strö över kakan
9.Till sist pudras ett tunt lager kakao över kakan.
10.Skär i bitar. Kakan är godast om den fått stå i frysen en stund innan den serveras.
Magbröd
13 dl vetemjöl
10 dl grahamsmjöl
100 gr torrjäst
1 dl socker
salt
kryddor
Blanda i en påse:
1,5 dl mjölblandning
0,5 dl vatten, 50 º
Knåda degen i plastpåsen, knyt åt och jäs innanför tröjan i minst 15 minuter. Gör en platt kaka och grädda på galler över glödande kol eller i stekpanna ca 5 minuter på varje sida.
Stompa
5 dl filmjölk
1,5 dl sirap
2 tsk fänkål
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
Blanda alla ingredienser, platta till tunna platta degbitar, stek i torr stekpanna utan fett. Servera gärna med smör, ost och marmelad.
Laga mat
Ägg på pinne
Färska ägg
Färsk pinne
Skala toppen på en färsk pinne, mycket smal. Med kniven knackas försiktigt ett hål i äggets båda ändar. Stick försiktigt in pinnen genom hålen. Håll ägget en bra bit från glöden så att inte blir för hett för då spricker ägget. Efter ca 10-15 min är det klart att ätas.
Hajkbomb
Falukorv (el köttfärs)
Bacon
Potatis
Purjolök/lök
Tomat
Paprika
Äpple
Kryddor, salt
Margarin
Smörj en bit dubbelvikt folie. Hacka alla ingredienser i mindre bitar (potatisen i extra små) och lägg dem på folien.
Krydda och lägg i en klick margarin. Vik ihop till ett tätt paket. Lägg in i glöden 20-30 min. Vänd efter halva tiden.
Grillspett
Kött eller kassler
Korv
Champinjoner
Äpple
Lök
Paprika
Tälj till en lite kraftigare grillpinne. Trä på kött och grönsaker på spettet. Grilla tills köttet är genomstekt. Ät med potatis som du bakat i glöden.
Hamburgare 2 pers
1 msk ströbröd
2 msk vatten
150 g köttfärs
1/4 – 1/2 gul lök
salt, peppar
Finhacka löken. Blanda ihop alla ingredienserna och forma till 2 hamburgare. Stek dem tills de är genomgräddade.
Dressing
1 dl gräddfil
chilisås
salt, peppar & italiensk salladskrydda
Cowboygryta, 4 portioner
2 msk olja
400 g grytbitar
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk tacokrydda
25 g bacon
250 g passerade tomater
400 g vita bönor i tomatsås
2 msk kaffe
1 tsk salt
1 – 2 krm svartpeppar
Hetta upp oljan i en gryta. Bryn grytbitarna runt om. Skala lök och vitlök. Hacka löken och låt fräsa med köttet. Krydda med tacokryddan. Skär baconet i bitar. Tillsätt bacon, tomat och vita bönor i grytan. Låt puttra ca 30 min eller tills köttet blivit mört. Smaka av med kaffe, salt och peppar. Servera med bröd.
Indys köttfärswok (4 port)
2 morätter
2 gula lökar
1 grön paprika
olja
400 gr köttfärs
1 msk curry
2 msk soja
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 banan
1 liten burk ananas i skivor
Skala lök och morötter. Strimla grönsakerna. Fräs köttfärsen ordentligt. Tillsätt grönsakerna och låt dem och köttfärsen fräsa ca 5 min. Krydda och tillsätt sedan skivad banan och ananas. Servera med ris.
Muurikka-wok (5 pers)
1/4 huvud strimlad vitkål
500 g wokgrönsaker
3 lökar
500 g kassler
1/2 -1 liter trattkantareller
1 påse tacokrydda
smör att steka i
Värm wokpannan och smält smöret. Stek först löken innan de övriga ingredienserna stoppas i. Ät pitabröd till.
Currygryta (4 port)
8 potatisar
1 purjolök
1/2 köttbuljongtärning
400 g falukorv
2 äpplen
2,5 dl vatten
1 dl mellangrädde
1 msk curry
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Skala och skär potatis i stora tärningar. Skär purjolöken i 2 cm breda bitar. Lägg potatis och purjolök i en gryta smula över buljongtärningen och häll på vattnet. Småputtra under lock i ca 10 min. Skär korv och äpplen i bitar. Blanda grädden och kryddorna. Lägg i korv och äpplen i grytan, häll över currygrädden och låt grytan småputtra i ytterligare 10 min.
Meximix i tunnbrödsrulle (6 pers)
2 st paprikor i olika färger
2 st gula lökar
1 msk margarin
450 gr köttfärs
2 burkar krossade tomater
1 tsk paprika pulver
1 tsk tacokrydda
2 msk soya
1-2 krm svartpeppar
salt efter smak
Serveras i tunnbröd med en klick gräddfil.
Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Skala och hacka löken. Fräs lök och paprika i margarin i en stekpanna. Blanda i köttfärsen och de krossade tomaterna. Krydda med kryddorna. Rör om och låt allt koka på svag värme i 20 minuter eller tills köttfärsen är genomkokt. Rör om då och då. Låt röran svalna lite innan den läggs i tunnbröd tillsammans med en klick gräddfil.
Heta räkor (4 port)
500 gr räkor med skal
200 gr färska champinjoner
2 gula lökar
1 röd paprika
1 grön paprika
2 msk olja
1 burk hela tomater
2 dl Ädel fraiche
1½ tsk paprikapulver
1½ tsk curry
salt och peppar
½ msk citronsaft
1 dl hackad persilja
Skala räkorna. Skölj och skiva champinjonerna. Skala och klyfta löken. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Fräs lök och svamp i oljan i en panna. Slå i tomaterna med sitt spad och Ädel fraichen. Tillsätt kryddorna och citronsaft. Smaka av och låt koka några minuter.
Lägg i paprikan och koka ytterligare några minuter. Blanda till sist i räkorna. Rätten får nu inte koka mer, bara bli genomvarm, annars blir räkorna sega.
Servera med ris, grönsallad och ett gott brytbröd till.
Lunchsoppa med pasta (4 port)
1 purjolök
1 röd paprika
2,5 dl pasta
200 gr köttfärs
salt och peppar
3 buljongtärningar
5 dl vatten
tomatpuré
Hacka purjolök och paprika. Stek köttfärsen och tillsätt de hackade grönsakerna. Stek tills grönsakerna är mjuka. Häll upp vatten och buljongtärningarna i en kastrull. Tillsätt grönsaker och köttfärs och låt koka upp. Tillsätt pastan och koka tills pastan är mjuk. Smaka av med tomatpurén och kryddorna.
Trattkantarellsoppa 4-5 port.
5 – 6 dl trattkantareller
1 + 3 msk smör
1 liter grönsaksbuljong
½ dl finhackad gul lök
½ dl fint tärnad morot
½ tsk timjan
1 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
2 dl crème fraiche
½ tsk salt
½ – 1 krm cayennepeppar
Fräs lök, morötter och trattkantareller lätt i lite smör. Pudra över mjölet och rör ner tomatpurén. Blanda ihop buljong och grönsaksfräset samt tillsätt crème fraiche, salt och kryddor. Låt koka i 10 – 15 minuter.
Tips!! Vill man ha en matigare soppa kan man på slutet lägga i ett paket nudlar.
Kycklingtjosan 4 port.
½ grillad kyckling
3 morötter
1 purjolökar
1 burk bambuskott
1 paprikor
1 msk mjöl
1 tsk soja
1 – 1,5 buljongtärningar
1 dl vatten
½ krm cayennepeppar
salt
peppar
Tillbehör
1 – 2 bananer
Skär kycklingköttet i mindre bitar. Skär grönsakerna i strimlor och fräs dem. Blanda i kycklingen. Smula ned buljongtärning i grytan. Tillsätt vatten, soja och strö över lite mjöl. Rör om så att det löser sig och smaka av med salt och kryddor.
Servera med ris och skivad banan.
Kassler med sensommar couscous 4 port.
3 dl couscous
1 bit gurka
2 tomater
1 liten rödlök
15 svarta oliver
3 msk olja
½ tsk salt
1 krm peppar
400 g kassler
3 dl grönsaksbuljong
Koka upp buljongen i en kastrull. Tillsätt couscous och ta kastrullen åt sidan. Låt stå i cirka 5 min med locket på. Tärna gurka, tomat och rödlök. Blanda ner grönsaker och oliver i couscousen. Häll på oljan och smaka av med salt och peppar. Skär kasslern i tunna skivor. Bräck kasslern hastigt i torr, het stekpanna eller servera skivorna kalla till couscousen.
Ryggsäckskyckling (4 port)
1 kyckling (kokt eller grillad)
matfett
1 bit vitlöks och ingefärspasta
1 purjolök
1 squash
2 paprikor
1 burk bambuskott
2 msk soja
salt
peppar
Hetta upp en kastrull, smält fettet och tillsätt de strimlade grönsakerna. Fräs i några minuter. Tillsätt kycklingen och sojan. Krydda efter smak. Servera med couscous.
(Man kan om man vill göra couscousen i samma gryta genom att hälla i vattnet och couscousen på slutet och sedan låta hela grytan dra i 5 min.)
Långrullade köttbullar (4 port)
1 gul lök
400 g köttfärs
2 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk ingefära
matfett
Sås:
½ dl jordnötter
2 dl lätt cremé fraiche
1 msk honung
Skala och hacka löken fint. Lägg lök, köttfärs och ägg i en bunke. Krydda och arbeta färsen smidig. Forma till 8 avlånga köttbullar. Trä upp på spett. Stek på låg värme med matfett tills de är genom gräddade. Såsen: Hacka jordnötterna och blanda dem med cremé fraiche och honung. Servera med pommesfrites.
Couscoussallad med tonfisk & nötter (4p)
2 dl couscous
5 dl vatten
2 msk bregott
1 bit gurka
2 tomater
½ dl russin
½ dl hasselnötter
1 liten burk majs
salt & peppar
Koka upp vatten, salt och fett. Ta av grytan från värmen och häll i couscousen. Låt dra i 5 min under lock. Hacka grönsakerna och blanda sedan samman alla ingredienserna.
Fiskgryta från Costa Rica (4 p)
1 piri -piri-frukt
1 paprika
8 schalottenlökar
2-3 msk vitlöks och ingefärspasta (alt ingefära + vitlök)
1 pkt fryst sej (400 g)
salt, matfett
1 tsk gurkmeja
1 tsk paprikapulver
1 tsk mynta
saft från 1 citron
1 burk kokosmjölk
~ 10 körsbärstomater
Tillbehör: jordnötter och nudlar
Fiskgryta lagad på trangiakök
Tips:
Mät upp de kryddor du ska använda hemma så slipper du släpa med dig alla burkarna ut.
Hacka piri-pirin, paprikan och schalottenlöken. Fräs grönsakerna och kryddorna i matfettet och skär under tiden fisken i tärningar. Tillsätt de övriga ingredienserna i grytan och koka tills fisken är klar, ca 5-10 min beroende på hur tinad fisken är.
Sött och sliskigt
Bananbåt
1 banan
Mjölkchoklad
Gör ett snitt längs bananen och lägg små bitar av choklad i snittet. Placera i glöden och vänta 10-15 min. Chokladen ska vara smält och bananen ganska lös.
Mörk lingontryffel (ca 30 st kulor)
1 dl grädde
200 g mörk blockchoklad
15 g smör
3 msk lingonsylt
Garnering: Kakao
Koka upp grädden i en kastrull och tillsätt chokladen i bitar. Rör till en slät massa. Lägg i smöret och låt det smälta.
Rör till en slät massa. Tillsätt lingonsylten under omrörning. Rör om, låt stå och kallna. Forma tryffeln till kulor. Rulla kulorna i siktad kakao.
Chokladpuffar (ca 30 st)
1 ägg
1 ½ dl florsocker
150 g kokosfett
175 g mörk choklad
3 dl rispuffar
Smält kokosfett och choklad. Vispa ägg och florsocker pösigt. Tillsätt det smälta kokosfettet och chokladen. Blanda i rispuffarna. Klicka upp i små pappersformar. Ställ kallt.
Honey-joys (ca 30 st)
50 g margarin
2 msk ljus sirap
3 msk honung
3 dl cornflakes
Sätt ugnen på 200°C. Smält matfettet på svag värme. Rör i sirap och honung. Vänd ner cornflakesen. Bred ut smeten på en
plåt och grädda mitt i ugnen i ca 7 minuter. Låt svalna. Bryt i bitar.
Snabbkola
Låt scouterna förbereda späntved för att kunna elda i energispisen i ca 5 minuter. Blanda följande ingredienser i stekpannan:
1 dl socker
½ dl sirap
50 gr margarin
1 tsk kakao eller vaniljsocker
Tänd elden och koka kolan ett par minuter, häll upp på bakplåtspapper
Tävlingar
Här försöker scoutkåren samla tävlingar som vi genomfört på scoutmötena. Kom ihåg att vara noga med att det viktigaste är att alla deltar och har roligt.
Organisationstävling vinter
Patrullledarna får information om att patrullen ska hinna med så många punkter som möjligt på listan. När patrulledaren har informerat sin patrull startar organisationstävlingen igång.
Scoutaffär
Varje patrull får 1 pengar var att börja med. Sedan får man köpa en uppgift eller aktivitet och sälja tillbaka resultatet. Varje patrull får bara köpa samma uppgift en gång. Efter en viss tid ca 30 – 40 minuter stängs scoutaffären och man räknar ihop vilken patrull som fick mest pengar över. Saker att reflektera överåt.
Kände sig alla i patrullen delaktig?
Vad hade patrullen kunnat göra för att tjäna mer pengar?
Allemansrätten
Allemansrätten 16 ja och nej frågor
Här är 16 JA eller NEJ frågor om allemansrätten. Kan användas som en del i t ex en scoutaffär.
Organisationstävling Spårare
Ja och Nej-frågor fast tvärt om
24 Choklad
Tre lag får 24 nonstop var. Ett lag i taget skickat fram någon som ska genomföra en uppgift. Då får de andra lagen satsa nonstop på om han/hon kommer att klara uppgiften eller ej. Man får här max satsa hälften av sina tillgångar. Det lag som skickat upp en person får 5 nonstop om uppdraget klaras. Om ett lag satsar på fel svar så förlorar man det man satsat till tävlingsledarens stora nonstopskål. Svarar man rätt får man lika många nya nonstop som man har satsat. Kvitt eller dubbelt alltså.
I en sista avgörande omgång får alla lagen vara med och satsa och då får man satsa alla nonstop om man vill.
Så här kan man ställa frågorna om det är endast en person som utför en gren:
– Hon kommer att slå i den här spiken på 3 slag. Sant eller falskt?
Om det är flera som är uppe och tävlar:
– Pelle kommer först att pricka pennan i flaskan. Sant eller falskt?
Förslag på grenar:
- Gissa vikt
- Gissa volym
- Kasta pil
- Kasta ringar
- Kasta tennisboll i hink
- Stå på händerna mot en vägg
- Dricka en viss mängd vatten på tid
- Gå ner i brygga från stående
- Hålla en tung korg med armen rakt ut i 90 grader i 1 minut
- Armbrytning
- Slå i en spik på X slag
- Få gummiband från näsan över hakan först
- Kicka en boll 5 ggr på rad
- Hoppa hopprep
- Knyta 10 skotstekar på 1 min
- Pricka penna i flaska
- Kunna namnen på alla i rummet
- Gissa ålder, ställa i rätt ordning
- Para ihop strumpor på tid
- Snurra upp karamell på tråd i munnen
- Musikfrågor
- Kimsspel
- Sortera en dagstidning
- Knyta fem olika knopar och namnge dem
- Sjunga första versen i scoutsången
- Sy fast ett märke på tid
- Vika ett lakan på tre
- Sortera en kortlek
- Få en sångtext och sjunga sången med rätt melodi.
5-kamp
Här kommer lite olika förslag på grenar man kan ha i en 5-kamp.
- Namnge tio knopar som är slagna
- Koka såpvatten tills det bubblar över
- Gå en slinga på tid, det gäller för alla i patrullen att gå på så lika tid som möjligt
- Känna på olika växter och namnge dessa
- Stövelkastning
- Knyta en råbandsknop på en spagetti
- Gissa hur lång tid en minut är
- Köra en skottkärra full med ballonger runt en bana. Om någon ballong flyger ur får man ställa ner skottkärran och hämta ballongen innan man kan fortsätta igen
- Pennan i flaskan
- Spänn upp ett skynke och lägg en piltavla bakom på backen. Kasta sedan pil utan att se tavlan
- Identifiera djurspår, växter eller djur från tidningsurklipp