Administration

Medlemskap

Nykterhetslöftet

Vårt samhälle har stora problem med droger, speciellt bland ungdomar. Därför har vi ett scoutförbund med en drogfri miljö. Genom att skapa en gemenskap och trygghet, utan alkohol eller narkotika, stärker och stöttar vi varandra.

Med hjälp av att kunna mycket om hur alkohol och andra droger påverkar, och att visa hur kul man har och bra man mår utan, kan vi nå ut till fler och påverka andra. Då skapar vi en bättre värld för alla vilket scoutings grundare Lord Baden-Powell ville.

Nykterhetslöftet hjälper dig att ta ställning för att vara drogfri.

Senast när man har fyllt 12 år ska man som medlem i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund ha avlagt nykterhetslöftet:

”Jag lovar att leva helnyktert så länge jag är medlem i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, samt att efter bästa förmåga följa scoutlagen.”

Helnyktert betyder att man inte ska använda alkoholdrycker med högre alkoholhalt än 2,25 volymprocent (1,8 viktprocent) och inte heller narkotika eller andra medel som har en berusande effekt.

Diplom för avlagt löfte.

eBas medlemsregister

Vi har ett medlemsregister eBas där alla medlemmar registreras. Kåren har registeransvariga som ansvarar för att hålla medlemsregistret uppdaterat.
I medlemsregistret sker även viss rapportering för kåren. Läs mer om eBas och hitta instruktioner här.

Rapportering

Medlemsrapportering

Senast 31 januari ska kåren ha rapporterat föregående års medlemmar till förbundskansliet. Detta görs via nya medlemsregistret eBas. Det är viktigt att ALLA som varit medlemmar under året finns registrerade, även de som endast var med under vårterminen. Medlemsantalet läses av automatiskt.

Närvarokort

Kåren behöver föra närvarostatistik över sina deltagare. Antingen använder ni närvarokort från er kommun, eller så kan ni ladda ner ett närvarokort här.

Årsmötesrapportering

Årsmöten

Kåren ska enligt stadgarna hålla årsmöte varje år.

 

Kommunikation

Grafisk profil

För att kunna kommunicera en gemensam bild av NSF så har vi en grafisk profil som styr hur logotypen får användas, vilka typsnitt samt vilka färger vi använder oss av främst.
Logotyper för nedladdning, vår grafiska profil och annat användbart material hittar du här.

Kårsidor på hemsidan

Under vår hemsida har alla scoutkårer en sida med kontaktinformation så att potentiella medlemmar kan kontakta kåren. De kårer som så önskar kan fylla sin sida med mer information får hjälp och stöd med att administrera sin sida av förbundest kommunikatörer. Manualer, instruktionsvideos och information om kårsidorna hittar du här.

Sobernet – e-post

Som medlem har du möjlighet att få en mailadress med ditt fornamn.efternamn@nsf.scout.se. Här kan du registrera dig för ett konto.
För att nå webmailen går du till https://email.sobernet.nu. Instruktioner och självhjälp för att få in mailen i mobilen eller outlook hittar du här.

SharePoint

NSF har ett internt dokumenthanteringssystem för samarbete om och lagring av dokument. Anställda, förtroenvalda, kommittéer och arbetsgrupper har tillgång, för att få behörighet, hjälp, support eller komma med önskemål, kontakta Caroline Spångberg.

Nyhetsbrev

Ungefär varannan vecka under vår- och höstterminen skickas vårt nyhetsbrev ut till de som valt att prenumera. Innehållet är relevant för dig som är scout, scoutledare, aktiv i scoutkåren eller bara intresserad av vår verksamhet. Du kan anmäla dig för att få nyhetsbrevet samt läsa tidigare utskickade nyhetsbrev här.

Scouting Spirit

Scouting Spirit är medlemstidiningen som skickas ut till alla våra medlemmar 4 gånger om året med artiklar, reportage och information. Tidigare nummer av tidningen kan du läsa här.

Ekonomi

Fonder och bidrag

Bidrag till både kår och medlem, tips på fonder att söka medel ur, information om anläggningscheckar och blanketter till reseutjäming för utmanar- och roverscouter hittar du information om under Fonder och bidrag.

Försäkringar

Alla medlemmar är försäkrade
Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds medlemmar är genom samverkansavtal också medlemmar i Scouterna. Det innebär att Scouternas medlemsförsäkring och reseförsäkring också gäller för NSF:s medlemmar. Båda försäkringarna gäller så fort du som medlem deltar i någon verksamhet som anordnas av NSF eller Scouterna lokalt eller centralt och vid resor för eller med NSF eller Scouterna.

Läs försäkringsvillkor och hur du gör för att anmäla skada på Scouternas hemsida.

Se över kårens försäkringar
Scoutkårens styrelse har ett ansvar för att se till att kåren har en egen ansvarsförsäkring. Om kåren dessutom äger eller hyr en fastighet rekommenderas att kåren tecknar en egendomsförsäkring. Kåren uppmanas att teckna ett medlemskap i Våra Gårdar. Då ingår en grundförsäkring med en ansvarsförsäkring anpassad till att kåren äger eller hyr fastighet samt möjlighet att teckna försäkring för material, byggnader mm. Alla kårer får även möjlighet att söka bidrag för skadeförebyggande insatser i sin ägda eller hyrda lokal, vilket ger rabatt på försäkringspremien och lokalen blir säkrare. Läs mer på Våra Gårdars hemsida.

Förtjänstmärken och utmärkelser

Förtjänstmärken och utmärkelser är ett sätt att tacka och ge erkännande till personer som gjort förtjänstfulla insatser för och inom scouting.

NSF:s stora förtjänstmärke

Kan tilldelas aktiv ledare för synnerligen förtjänstfull insats för scoutrörelsen på kårplan.

Den som erhållit Gustav Adolfsmärket kan inte tilldelas NSFs stora förtjänstmärke.

Märke utdelas av Nykterhetsrörelsens Scoutförbund på förslag av kår eller distrikt. Ansökan sker till förbundet genom att maila vem det gäller och motivering till info@nsf.scout.se.

Scouternas förjänstmärken

Scouterna har en lång tradition av att dela ut förtjänstmärken för särskilda insatser inom scoutrörelsen. På scouternas hemsida hittar du mer information om Scouternas förtjänstmärken samt blanketter för att ansöka.

Scoutdräkt och märken

Scoutdräkten består av kort- eller långärmad skjorta, pikétröja samt kort- eller långärmad t-shirt. De olika plaggen anses som likvärdiga och den enskilde scouten avgör vad den vill bära. Vid enskilda tillfällen kan dock ett av plaggen rekommenderas.

Till scoutdräkten bärs alltid halsduk. Halsduken kan bäras med eller utan sölja. Halsduken är mörkblå med en turkosblå rand vid kanten. På snibben är förbundsmärket broderat.

Vad som bärs till scoutdräkten vad det gäller byxor, shorts, kjol m.m. och dess färger är upp till den enskilde scouten att själv bestämma.

Några av scoutdräktens grundmärken ska placeras på samma plats för samtliga scouter. Märkenas placering gäller främst skjortan men möjlighet finns för den som så önskar att sy på märken även på övriga plagg. Placeringen är då densamma.

 

Förbundsmärke/Sektionsmärke över vänster ficka eller på motsvarande plats på plagg utan ficka.

 • Förtjänstmärken under/vid sidan om förbundsmärket
 • Försilvrad Treklöver vid sidan om förbundsmärket

Höger ärm

 • WOSM/WAGGGS-märket
 • Sverigemärket
 • EU-märket
 • Läger/arrangemangsmärken

Vänster ärm

 • Kårmärke
 • Distrikt/regionmärke
 • Sjöscout
 • Ställningstagandemärken
 • Deltagarmärken
 • Bevismärken
 • Intressemärken
 • Individuella märken

Höger ficklock

 • Åldersgrupp mot höger ärm
 • Patrull till vänster om åldersgrupp

Vänster ficklock

 • Ledarutbildningsmärke

Övrigt

 • Woodbadge bärs tillsammans med halsduk
 • Gilwellhalsduk bärs tillsammans med skjortan

 

Köp scoutplaggen i scoutshopen

Ladda ner märkesordningen

Scouternas märkessystem

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Kalender

  Aug
  4

  Aurora utmanarläger 2019

  Storvallen
  Visa alla datum

  Aurora utmanarläger 2019

  Aug
  4
   
  Aug
  5
   
  Aug
  6
   
  Aug
  7
   
  Aug
  8
   
  Aug
  9
   
  Sep
  20

  Rixhajk

  Storvallen
  Visa alla datum

  Rixhajk

  Sep
  20
   
  Sep
  21
   
  Sep
  22
   
  Oct
  4

  Arbetshelg på Kungshol

  Visa alla datum

  Arbetshelg på Kungshol

  Oct
  4
   
  Oct
  5
   
  Oct
  6
   
  Oct
  11

  Förbundsmöte 2019

  Älmhult
  Visa alla datum

  Förbundsmöte 2019

  Oct
  11
   
  Oct
  12
   
  Oct
  13
   
  Webshop

  Välkommen till vår webshop!

  Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND