Hemmascouting

Möte 5 – En bättre värld

Introduktion

Lynns tass var nu omlindad och det hade slutat blöda. Den värsta värken började också släppa men Lynn kunde inte sluta tänka på den trasiga glasflaskan. Hur kunde någon vara så dum och slänga farligt skräp i naturen? Lynn blev arg bara av tanken på det och hon ville skrika till den som skräpat ner att aldrig mer göra så. Hon ville få hen att förstå vilken stor skada skräpet orsakat både miljön och djuren.  

– Men vem skulle lyssna på mig, sa hon för sig själv. Ingen bryr sig väl om vad ett lodjur tycker. 

– Vad är det du tycker då? 

Lynn vände sig om och där stod en björn och tittade nyfiket på henne. 

– Äsch, det var ingenting, sa Lynn. Det gör ändå ingen skillnad vad jag tycker.  

– Det gör det visst, sa björnen. Men om du ska kunna göra skillnad så måste du höras och synas, du måste få andra att förstå vad du tycker. 

– Hur då? Det är ju bara du och jag här, sa Lynn.  

– Det finns massor vi kan göra för att höras och påverka, sa björnen. Hej förresten, jag heter Berfin. 

– Hej! Jag heter Lynn, sa Lynn. Så du menar att om jag vill få människor att sluta skräpa ner i skogen så kan jag det? 

– Absolut, sa Berfin. Men det är inte säkert att det funkar på en gång, man måste ha lite tålamod och inte ge upp. Vi kan hjälpas åt att fundera ut hur vi ska göra!  

En bättre värld för alla

Barn och unga som känner samhörighet med naturen är lyckligare har studier visat. Det kommer ju inte som en överraskning för oss som är scouter! Men vi vet också att barn, unga och vuxna som känner sin natur också blir bättre på att ta hand om den.

Demokrati och solidaritet är två viktiga ord för oss, ord som inte bara ska vara fina ord utan också betyda något. Därför följer de med i vår verksamhet genom aktiviteter och äventyr. För genom att fundera på världens runt omkring oss, genom att öva på att göra sin röst hörd och så får sin åsikt bygger vi ett bättre samhälle.

Vi är övertygade om att vi tillsammans kan skapa en bättre värld, där alla får plats. Och en bättre värld får vi bara om barn och unga får vara med och bestämma.

Scouting handlar om att ta bry sig. Att bry sig om sig själv, att bry sig om andra och att bry sig om framtiden.

Med en känsla för naturen

Hur jorden mår och hur vi tar hand om miljön är viktigt för framtiden. Genom små klimatsmarta förändringar kan vi tillsammans göra skillnad. Här kommer tre olika aktiviteter som kanske kan vara ett steg på vägen till förändring och förståelse för naturen.

🌍 Gå en skräpenad  

 Det är många som slänger skräp i naturen. Ta med dig en påse för sopor och gå en kort promenad i ditt närområde där du plockar upp allt skräp du ser. Du kommer bli förvånad över hur mycket du hittar! Och du gör en god gärning för naturen under tiden! 

🌍 Naturbingo 

Naturbingo är en rolig lek eller tävling där ni genom att hitta olika naturföremål fyller en bingobricka. Först till en rad, ett kryss eller hela rutan vinner.

Antingen kan ni göra egna bingobrickor, eller använda denna. Vill nu göra egna ta helst ett stort papper och måla upp 4×4 rutor (vill ni ha fler eller färre går det självklart bra!). Skriv ett naturföremål i varje ruta, gärna med hjälp av saker från naturen, t.ex. ”mossa”, ”björklöv”, ”sten” o.s.v.

Klara, färdiga gå!

🌍 Gröna händer 

Det finns många olika saker som sparar energi och är klimatsmarta val. Det kan vara allt från små saker som att släcka lampan när du lämnar ett rum till mer omfattande handlingar som påverkar ditt dagliga liv.  

  1. Börja med att brainstormaSkriv upp olika förslag på aktiviteter som ni kan bidra med för att ta upp kampen för klimatet. Varje enskild handling har betydelse! 
  2. Rita konturerna av din hand på styv kartong/papper. Skriv en klimathandling på varje finger som kan minska växthuseffekten. Välj ut de fem som du vill göra.  

Klimatsmarta tips 

  • Källsortera papper. Det årliga koldioxidutsläppet kan minska med 80 kg. 
  • Släck lampor och undvik standby-läge på din TV, video eller DVD. Koldioxidutsläppen kan då minska med ca 300 kg per år. 
  • Välj grönsaker och frukt efter årstiden, till exempel jordgubbar och tomater på sommaren, morötter och vitkål på vintern. 
  • Ät mer vegetariskt och mindre kött och fisk. 
  • Köp lokalproducerad mat. 
  • Köp färsk mat som inte är fryst. 
  • Drick vanligt vatten. Buteljerat vatten transporteras med lastbilar som släpper ut koldioxid. 
  • Åk bil mindre. Cykla eller gå till ridningen eller fotbollen. Om man byter från en stor bensindriven bil som man kör mer än 25 timmar per vecka till en miljövänlig mindre bil kan man spara cirka 6,5 ton koldioxidutsläpp per år. 
  • Samåk till scoutmötet, fotbollsträningen etc. 
  • Byt kläder med varandra 
  • Återbruka något 
  • Ta med en tygkasse till affären
  • Sälj något du inte behöver 
  • Duscha kortare än du brukar 
  • Låna en bok på biblioteket 
  • Panta burkar 

Vi är redo att ta oss an världen! 

Genom scouting blir vi alla som är med redo för att ta oss an världen. Redo att förändra den. Redo att göra den bättre. Genom att fundera på vad jag tycker och vad jag vill för att sedan stå för sin åsikt är viktigt för att kunna vara en aktiv del i samhället. Vi vet att barn och unga är kloka och vi vill att ni ska få vara med och bestämma mer om ert liv och er framtid.

🌍 Vem bestämmer? 

Ta fram papper och pennor så att det räcker till alla som ska vara med. Fundera sedan över de frågorna som kommer nedan, skriv eller måla dina svar på varje fråga.

  1. Fundera över vem som bestämmer i ditt liv. 
  2. Vad bestämmer du själv? 
  3. Vem bestämmer i din familj?
  4. Vem bestämmer i skolan? 
  5. Vem bestämmer på Scouterna och andra fritidsaktiviteter? 
  6. Vem bestämmer i Sverige? 
  7. Hur kan du göra för att påverka vilka beslut som tas?

Fundera över vad som skulle hända om du bytte plats på personer som bestämmer.  

Hur skulle det vara om din förälder ledde fotbollsträningen och fotbollstränaren bestämde hemma hos dig? Om kungen var din lärare i skolan och din lärare beslutade om trafikregler? Hur skulle det fungera, bättre eller sämre än vad det gör nu? 

Vad skulle du göra annorlunda om du fick bestämma vad som helst? Vad kan du påverka i verkligheten? 

🌍 Vi bygger en bättre värld 

Den här övningen kan du välja att göra mer eller mindre kreativ och ni väljer själva hur lång tid den ska ta.  

Samla på er så mycket byggmaterial som ni tror behövs för att ni ska kunna bygga ett samhälle/stad/ny värld. Tanken är att ni tillsammans får planera hur ni vill bygga samhälle/stad/ny värld och vad som ska finnas. Skolor, sjukhus, butiker, bio, bibliotek, simhall, villor och lägenheter, scoutlokal, lekplats, bilar, bussar, vägar, parker och natur. Om ni vill och har tid så kan man bygga samhälle/stad/ny värld med allt det som man inte vill ha med.  

Material: Byggmaterial som kartonger, tidningar, påsar, pinnar, lim, färg, leksaksbilar och allt annat kreativt som ni hittar. I återvinningen hittar man mjölkkartonger, kapsyler, flaskor, smörpaket och mycket annat spännande. 

Börja med att sätta er ner och skriv en lista på vad ni tycker ska finnas i ert samhälle/stad/nya värld. Se till att alla får vara med och komma till tals. Ni kan också ha med en lista på det som är oönskat i er värld.  

När det är klart är det dags att bygga! Bestäm gärna innan hur stort det får bli. Det kan ni göra genom att ni har en stadig kartongbit eller tunn träskiva (masonit, plywood eller en överbliven bit laminatgolv) att bygga på. Då är de också enklare att flytta runt det man bygger 

Fundera över: Vad skulle du vilja var bättre där du bor nu? Vad är det bästa med vårt lokala samhälle? Hur tror du att det kommer se ut i framtiden? 

🌍 Vad kan jag göra?

Är det något du skulle vilja påverka, förändra och förbättra i samhället, i skolan eller hemma? Då är det dags att börja fundera på hur du vill och ska göra det.

Tips på påverkan:

  • Demonstrera

Fridays for future började med att Greta Thunberg bestämde sig för att varje fredag sitta utanför riksdagen för att förmå politiker att engagera sig för klimatet. En klimatdemonstration som sedan spridit sig till hela världen. Där unga är de som för framtidens talan. En demonstration kan vara liten eller stor, och kan handla om allt från klimatet till godare mat i skolan.

  • Skriv brev till politiker/lämna in medborgarförslag

Genom att skriva ett brev en politiker eller lämna ett medborgarförslag till kommunen kan du faktiskt göra skillnad. Kanske kan du övertyga en politiker om att driva din fråga och ditt medborgarförslag kommer att undersökas och hanteras av kommunen.

  • Säg vad du tycker

Ingen kan läsa dina tankar. För att skapa förändring måste du säga vad du tycker. Alla kommer kanske inte att hålla med dig, men tänk då på att för varje gång du försvarar och står upp för din åsikt övar du dig att säga vad du tycker. Och vem vet, kanske övertygar du den du pratar med!

  • Digitala kampanjer

Många vuxna hävdar att digitala kampanjer och digital aktivism inte fungerar. Lyssna inte på dom! Genom att göra våra röster hörda i exempelvis sociala medier hjälper vi till att skapa opinion, vi ser att fler tycker som vi och vi visar omvärlden att vi är många som tycker samma. Kanske kan du vara delaktig i en digital demonstration, kanske kan du dela vidare andras kloka åsikter eller kanske kan du skapa en egen kampanj för just det du vill förändra.

  • Organisera dig

Gå med i en organisation, i ett parti eller en grupp där ni tillsammans brinner för samma frågor. Genom att organisera dig tillsammans med andra som tycker likadant kan ni växa, övertyga fler och dessutom ha roligt på vägen. Samhällsförändring blir roligare och effektivare om man gör det tillsammans med andra.

 

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

    @nykterscout

    Webshop

    Välkommen till vår webshop!

    Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

    Scoutlagen

    1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
    2. En scout är ärlig och pålitlig.
    3. En scout är vänlig och hjälpsam.
    4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
    5. En scout möter svårigheter med gott humör.
    6. En scout lär känna och vårdar naturen.
    7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
    LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
    Vill du bli medlem?
    Ja!