Projekt och kampanjer

IOGT-NTO-rörelsens kampanjer

Skärpning politiker

Färsk rapport från Junis visar på allvarliga brister för barn och unga

IOGT-NTO-rörelsens upprop ”Skärpning politiker” grundar sig på Junis kommunrapport 2019.

Rapporten visar att majoriteten av Sveriges kommuner erbjuder stöd till barn som växer upp i en familj där det finns missbruks-/beroendeproblematik. Trots det deltar så lite som 2,5% av dessa barn i de olika stödverksamheter som finns.

Alla barn har rätt att bli sedda och hjälpta. Det barn som lever med en vuxen som dricker för mycket eller använder andra droger ska känna att det är okej att prata om hur sitt mående. Barnet ska också veta att det inte är ensamt om sin situation.

Stödet till barnen är ett gemensamt ansvar för oss vuxna

Vuxnas missbruk är ett problem för barn. Vi vill att alla från makthavare till de som möter barn i sin yrkesroll blir bättre på att se barnens behov. Med vårt upprop vill vi driva på utvecklingen för att alla barn som växer upp i missbruksmiljö ska erbjudas stöd.

Skriv under uppropet här!

IOGT-NTO-rörelsen kräver att:

 • Sveriges politiker säkerställer att alla barn som lever i en familj med missbruk erbjuds professionellt stöd.
 • Framtida lärare, socionomer och andra yrkesgrupper som ska arbeta med barn, ska ges kunskap om barn i familjer med missbruk under sin utbildning.
 • Barnperspektivet inom vården stärks. Om risk- eller missbruk finns ska det alltid undersökas om det finns barn i individens familj för att barn lättare ska kunna upptäckas.

Uppropet kommer att lämnas över till socialminister Lena Hallengren.

Sponsra ett barn

Våra sommarläger är verkligen sommarens höjdpunkt för tusentals barn – men extra viktiga för de som har det tufft hemma.

Under semesterperioden ökar alkoholkonsumtionen i Sverige och för barn som lever i familjer där konsumtionen redan är hög blir det extra jobbigt.

Din gåva gör skillnad

IOGT-NTO-rörelsen arrangerar ett sjuttiotal läger, dagläger och roliga aktiviteter och utflykter för barn och unga under sommaren. Här finns trygga ledare, schyssta kompisar och massor av bus vilket varje år ger tusentals barn chansen att skapa härliga sommarminnen att bära med sig.

Våra aktiviteter är öppna för alla barn men är extra viktiga för den som har det tufft hemma.

Swisha en gåva, eller köp ett av sommarens finaste gåvobevis här!

 

Glasklar

En inbjudan till samtal, med din berättelse i fokus

Glasklar är ett initiativ från IOGT-NTO-rörelsen som syftar till att lyfta på locket och bryta tabut – tala klarspråk om alkoholen och dess konsekvenser. För nästan alla påverkas.

Glasklar är en inbjudan till samtal där människors erfarenheter står i centrum. Med din, min och många andras berättelser som utgångspunkt kan vi diskutera gemensamma utmaningar och möjliga lösningar. För att ingen ska behöva fara illa av alkohol eller andra droger.

Glasklar syftar också till att inspirera till engagemang. Var och en av oss kan bidra till att minska alkoholens negativa konsekvenser och stötta och stärka de som far illa av eget eller någon annans drickande.

När du gillar Glasklar på Facebook kan du löpande följa flödet av berättelser, men också engagera dig genom att delta i dialogen i kommentarsflödet. På Instagram finns Glasklar under namnet @glasklarstories och använder hashtaggen #glasklarstories – gör det du också!

 

Vit jul

När samhället stänger ned, när lamporna på fritidsgården släcks och när vaktmästaren låser porten till skolan och går på julledighet – då finns vi där. Och gör julen till barnens.

För barn och unga som möter julen med en klump i magen är tyvärr alldeles för många.  385 000 barn och unga lever i familjer där en eller två föräldrar har ett riskfyllt drickande. Många av dessa barn känner oro, inte glädje, när jullovet närmar sig.

Vartannat barn upplever dessutom att vuxna förändras när de dricker alkohol. Och när mammas kramar plötsligt känns annorlunda, när fasters skämt blir omöjliga att förstå eller när morfar luktar så konstigt – då står inte längre julen för något tryggt.

Under julen 2014 nådde vi 6300 barn genom våra aktiviteter. Vår ståndpunkt är att om barn ska ha ont i magen under julen så ska det vara för att man ätit för mycket pepparkaksdeg – och inte för att man är orolig för att mamma eller pappa ska dricka för mycket. 6 300 barn som fått känna att julen är deras, och bara deras.

Läs mer om hur vi i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund jobbar med Vit jul.

Världens Barn

Det finaste ni kan ge är er tid! Ni är väl med och samlar in pengar till Världens Barn i höst? Hela IOGT-NTO-rörelsen är förmånstagare för Världens Barn. Det betyder att alla våra internationella projekt som bedrivs via Internationella Institutet får ta del av pengarna från insamlingen. Alltså samlar vi tillsammans in pengar för att kunna försätta driva nykterhetsrörelsens projekt ute i världen!

Läs mer om Världens Barn.

 

 

 

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Webshop

  Välkommen till vår webshop!

  Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND