Verksamhetsutvecklare

Personalens uppdrag i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund är att underlätta, uppmärksamma, upplysa, utveckla samt att utbilda de som kan bedriva NSF verksamhet i dag och i morgon. NSF:s syfte med att ha anställd personal är att möjliggöra mer och bättre nykter scouting. En optimal insats från personalen ska ge stor effekt på lite tid.  

Verksamhetsutvecklare:

Anna Stenström
Kronoberg-Blekinge, Skåne, Kalmar & Västra Scoutdistriktet
073-057 96 63
anna.stenstrom@nsf.scout.se

Frida Heilert
Svea, Gävleborgs, Örebro, Södermanlands, Östergötlands och Värmlands distrikt samt distriktslösa kårer
073-274 60 94
frida.heilert@nsf.scout.se

 
Anna Stenström är en fena på organisationsutveckling och älskar att grotta ner sig i processer och utveckla gemenskap, sammanhållning och bra verksamhet med tydlig struktur.
Frida Heilert gillar att nörda ner sig i demokrati- och inkluderingsprocesser och att jobba med normkritik. Hon är bra på att fånga upp och strukturera tankar och idéer.

 

Vi skräddarsyr stöd för er! Hör av er med era idéer!

Verksamhetsstöd

Workshops 

Våra verksamhetsutvecklare tar gärna fram skräddarsydda workshops som kan anpassas utifrån distriktets eller kårens specifika behov. Här nedan finns exempel på teman som vi erbjuder. 

Trygga möten fördjupning

Vill distriktet eller kåren ha möjlighet att tillsammans diskutera och fördjupa kunskaperna inom Trygga Möten finns det en fördjupande (fysisk) workshop som hålls av en utbildad samtalsledare. Kontakta din verksamhetsutvecklare här för att boka in den!  

Rekrytering av ledare 

Vill ni jobba lite djupare och fokuserat tillsammans i kåren, ledarteamet eller distriktet kring rekrytering så finns det en workshop som ni kan boka in med en verksamhetsutvecklare. Workshoppen är ett tillfälle att på ett strukturerat sätt diskutera när, var och hur vi kan rekrytera nya ledare. Det finns även en handbok i rekrytering som är enkel att ladda ner från vår hemsida här. 

Maskrosbarn 

Workshop Maskrosbarn ger kårens ledare möjlighet att reflektera kring gruppen av utsatta barn i sin verksamhet samt synliggöra de gynnsamma faktorer och styrkor som finns kopplade till scoutmetoden, learning by doing och patrullsystemet.

Workshopen syftar också till att ge kåren möjlighet att prata om, reflektera kring och jobba vidare med hur ledare möter och bemöter maskrosbarn i verksamheten samt ge kåren/ledare nya tankar om hur kåren kan arbeta framåt. 

Här är vi – hit vill vi 

Behöver ni stöd i utvecklingsprocessen och vill jobba strukturerat med att tänka framåt? Då är det här workshopen för er! Vi arbetar tillsammans med att analysera behov, sätta upp och prioritera mål. Workshopen tar utgångspunkt i WOSMs 7 ingredienser för tillväxt. 

Klartänkt

Kåren får handledning i att använda metodmaterialet ”Klartänkt” som handlar om alkohol – och drogfrågan. Se mer information om Klartänkt under rubriken Programmaterial. 

Programmaterial

Lagvandra – grupprocess för utmanarlag 

Deltagarna får möjlighet att reflektera kring sin roll i gruppen, hur vi påverkar varandra och hur det i sin tur påverkar samarbetet. Under träffarna varvas diskussioner, reflektioner, samarbetsövningar och framtidsvisioner för gruppen, i en lekfull inramning. Programmet är uppdelat i fyra spår – Samarbeta, Leda, Planera och Nykterhet. Samarbeta och Nykterhet består av två möten vardera. Leda och Planera består av ett möte vardera. Varje möte är ca 2,5 timmar långt. Varje utmanarlag utgår från det spår som känns mest relevant för dem. De kan senare bygga på med fler delar om de önskar. (Länk till sidan/materialet) 

Klartänkt – stödmaterial kring alkohol- och drogfrågan 

Kåren får inspiration till att använda metodmaterialet ”Klartänkt” som handlar om alkohol – och drogfrågan. Genom att bli medvetna om våra val i livet och fundera på varför vi väljer och väljer bort något, ökar våra förutsättningar för att vi ska kunna ta välgrundade beslut. Klartänkt består av övningar som är indelade i fyra kategorier (starta, stärka, utmana, avsluta) som kan kombineras utifrån behov och önskemål. En del av övningarna utgår från att deltagarna har tagit ett nyktert ställningstagande. Flera av övningarna fungerar dock lika bra att använda i grupper som inte aktivt valt nykterhet. (Länk till klartänktinfo på hemsidan) 

 Läs mer på Klartänkts hemsida www.klartankt.nu 

Kurser och utbildningar  

Tillsammans 

Kursen bygger på samtal och information om individers olika behov, hur vi kan öka förståelsen för varandra och göra scoutverksamheten mer tillgänglig för alla. Kursmaterialet kompletteras även med en broschyr med verktyg som du kan använda i verksamheten, du hittar den på www.nsf.scout.se/tillsammans. 

KALK

(Kurs och arrangemangs-LedarKurs). Detta är en utbildning för alla som är intresserade av att driva kurser eller arrangemang. Fokus ligger på projektplanering och riskbedömning. Lär dig planera och genomföra exempelvis läger; göra riskbedömningar, tidsplanering, krishantering och kommunikationsplanering. 

Rekrytering av scouter och ledare

Ledarrekrytering

Ledarrekryteringen inleds med ett förberedande möte för att inventera kårens behov. En plan görs för själva insatsen samt vad kåren vill bjuda in till. En vanlig metod är att kåren bjuder in scouternas föräldrar till ett föräldramöte. Verksamhetsutvecklaren stöttar kåren efter behov. Exempelvis genom att ta fram underlag och material för att informera föräldrarna om vad NSF står för, hur vi använder scoutmetoden i verksamheten och ber om hjälp med praktiskt stöd. Verksamhetsutvecklaren följer även upp insatsen tillsammans med kåren.  

Rekrytering av scouter

Rekryteringen inleds med att kåren (vid behov med stöd av verksamhetsutvecklaren) förbereder insatsen. Verksamhetsutvecklaren kan stötta med planering och tips samt material. Själva rekryteringen genomförs vanligtvis av ledare från kåren, men kan vid behov ske med stöd från verksamhetsutvecklaren. Både ledar- och scoutrekryteringen kan med fördel förberedas med hjälp av materialet ”Rekryteringshandledningen” som du hittar på www.nsf.scout.se/rekrytering. 

Ledaraktiviteter/ledarvård 

Kåren planerar och genomför en aktivitet för kårens ledare och potentiella ledare utefter önskemål och syfte med aktiviteten. VU kan stötta med tips, skräddarsy workshops eller teambuildande övningar utifrån kårens behov.  

Kommunikationsstöd 

Verksamhetsutvecklaren kan hjälpa kåren med sin kommunikation vad gäller välja kanaler för din kommunikation samt hjälp med viss layout. 

Kommittéer, kurs- och lägerteam samt övriga arbetsgrupper inom förbundet kan få vägledning, hjälp och stöttning i användandet av Microsoft Teams, som används för dokumenthantering och kommunikation i förbundsprojekt. Kåren kan även få stöttning av kommunikatören.

 

 

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

    @nykterscout

    Webshop

    Välkommen till vår webshop!

    Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

    Scoutlagen

    1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
    2. En scout är ärlig och pålitlig.
    3. En scout är vänlig och hjälpsam.
    4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
    5. En scout möter svårigheter med gott humör.
    6. En scout lär känna och vårdar naturen.
    7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
    LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
    Vill du bli medlem?
    Ja!