Kommunicera kåren

Vi vill att barn, unga och vuxna ska få uppleva mer och bättre nykter scouting! Om vi tillsammans lyckas kommunicera Nykterhetsrörelsens Scoutförbund på ett tydligt, engagerat och sammanhållet sätt når vi lättare ut med vårt budskap. Inte bara får vi fler att känna till vår fantastiska organisation, vi bygger dessutom vi upp en stark intern stolthet. Här hittar du tips och råd för hur du och ni kan kommunicera Nykterhetsrörelsens Scoutförbund och er kår.

Kommunikationsplattform

Kommunikationsplattformen finns för att ge dig stöd och inspiration när di ska berätta om Nykterhetsrörelsens Scoutförbund och din kår för medlemmar eller potentiella scouter, för föräldrar och anhöriga eller för journalister och politiker.

Här kan du hitta kommunikationsplattformen. 

Logotyp och grafisk profil

Det lättaste sättet att känna igen oss är genom vår logotyp och grafiska profil. Det är så vi visar upp en enhetlig bild av vilka vi är och så potentiella medlemmar känner igen oss. Tänk på att använda er av den grafiska profilen när ni gör rekryteringslappar, terminsplanering samt inbjudningar till era aktiviteter. Önskar ni hjälp med att göra och layouta rekryteringslappar kan NSF:s kommunikatörer hjälpa till.

Här kan du läsa mer och ladda ner.

Bilder

Är du på jakt efter bilder att använda i er kommunikation, skicka ett mail till info@nsf.scout.se.

Har ni egna bilder ni vill använda är det toppen. En tydlig koppling till kåren och kårens medlemmar är bra! Tänk då bara på att ni fått godkännande av personerna på bilderna för det ändamålet innan ni använder dem.

Söker du efter omslagsbilder eller delningsbilder till sociala medier hittar du dem längre ned på sidan.

Filmer

Vi har tagit fram filmer som ni gärna får använda i er kommunikation, alla filmer finns för nedladdning här. 

Ibland är det enklast att förklara känslan i scouting genom att visa en film. Jobba med film i kåren eller använd våra filmer för att visa hur roligt det är att vara scout.

Filmade inslag blir ett snabbt och direkt sätt att visa vad vi gör, hur det känns och varför det är spännande att vara scout. Därför satsar vi på att använda allt fler bilder och filmer som förstärker de önskade associationerna spänning, gemenskap och utveckling.

Jobba med film

Nästan alla provar att göra film i skolan så kunskapen bland barn och unga är ofta högre än bland vuxna. Enkla sekvenser filmade med några smartphones kan lätt klippas samman till ett kollage som inte bara blir ett roligt minne – det kan också visa fler vad vi gör, hur roligt vi har och att scouterna hänger med i utvecklingen. Försök fånga känslan i händelsen!

Checklista för film

 • Prata igenom det i gruppen; finns det några som är mer intresserade och kanske rent av provat på att göra och klippa film?
 • Botanisera på internet; det finns gott om filmtips och gratis redigeringsprogram för smartphones, läsplattor och datorer.
 • Kolla att alla i gruppen kan tänka sig att delta på bild. Annars är det viktigt att de som klipper filmen vet vilka de ska klippa bort (de ska aldrig exkluderas ur själva aktiviteten).
 • Försök fånga känslan eller kärnan i händelsen i stället för att vara redovisande – hellre ett roligt kollage än en lång förklaring.
 • Lägg hellre ut fler korta filmer på Instagram, YouTube etc än en enda längre film. Använd hashtags för att göra dem sökbara, till exempel #nykterscout #scouterna #äventyrochkompisar #scoutergör

Vill du dela med dig av din film? Mejla till towe.bengtsson@nsf.scout.se

Kommunicera med media

Genom media har kåren en fantastisk möjlighet att nå ut till allmänheten och få fler att känna till och lockas av er verksamhet. Lokala radiokanaler, tidningar och TV är ofta ute efter nyheter och spännande saker att göra reportage om.

Det är absolut ingen omöjlighet att få lokalradion eller tidningen att besöka er kår och er verksamhet. Tänk igenom om ni har något planerat som kan vara intressant för media och allmänheten, och glöm inte bort att bjuda in media! De flesta tidningar och radiokanaler/redaktioner har en specifik tips-mail, skicka ett enkelt mail dit och berätta om er aktivitet och varför det är intressant att rapportera om.

Scouterna har tagit fram en bra pressguide där ni hittar konkreta  tips inför kontakt med en redaktion och  förberedelseråd inför ett möte med journalist.

Låt de unga synas och höras

Vi är en barn och ungdomsorganisation. Därför är det också viktigt att det är de unga som lyfts fram och får företräda oss, särskilt i den externa kommunikationen. Förbered gärna några scouter så att de kan svara på frågor om er verksamhet och om Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Tänk också på att det är de unga som ska synas vid fotograferingen! Självklart ska vuxna finnas med som stöd.

Du är experten

Tänk på att journalisten ofta vet mindre än du om Nykterhetsrörelsens Scoutförbund. Förklara för säkerhets skull resonemang som kan misstolkas och kontrollera att hen hänger med. Undvik att använda ord som kan vara svåra att förstå för den som inte är scout, till exempel kår, hajk och patrull. Använd andra ord eller förklara. Exempelvis kan du beskriva patrullen som den lilla gruppen och kåren som den lokala föreningen.

Hemsida

www.nsf.scout.se har alla scoutkårer en sida med kontaktinformation så att potentiella nya medlemmar kan kontakta kåren. Vill kåren kunna fylla på med mer information och använda detta som kårens hemsida får ni stöd och hjälp av NSF:s kommunikatörer. På www.nsf.scout.se/karservice/karsidor/ kan ni läsa mer om detta.

Sociala medier

Vill ni i kåren använda er av sociala medier för att kommunicera med era medlemmar och potentiella medlemmar är det toppen. Det är bara att starta ett konto och köra. Tänk på vilka det är ni vill nå ut till, och vilka sociala medier de använder. Är det föräldrar kanske Facebook fungerar bäst genom en sida eller grupp lite beroende på vad ni vill få ut av er närvaro. Är det ungdomar ni vill nå är det snarare mot Instagram, Tiktok och så vidare som gäller.

Önskar ni tips och stöd i det arbetet kontakta gärna NSF:s kommunikatörer. Vi hjälper gärna till att både bolla över var och hur ni kan använda sociala medier och svarar på dina frågor.

Annonsering i sociala medier

Annonsering i press brukar vara dyrt, men i sociala medier kan ni lätt nå ut till många för en ganska billig summa. Genom att marknadsföra ett inlägg som går bra på er Facebook-sida, eller skapa speciella annonser kan ni nå ut till en specifik målgrupp eller bara bredda och öka kännedomen om er lokalt.

Scouterna har tagit fram en bra manual för att marknadsföra inlägg på Facebook. Kolla gärna in den här. 

Bilder till sociala medier

Omslagsbilder Facebook

Ladda ned alla här.

Delningsbilder: med logga utan text

Ladda ned alla här.

Delningsbilder: bli scoutledare

 

Ladda ned alla här. 

Delningsbilder: bli scout

Ladda ned alla här.

Delningsbilder: Familjescouting

Ladda ner alla här.delningsbilder familjescouting

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Webshop

  Välkommen till vår webshop!

  Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
  Vill du bli medlem?
  Ja!