För händer!

Jun
3
Jun
4
Jun
5
Jun
6
Jun
3
-
Jun
6
Visa detaljer
Plats: Kungshol
Arrangör: För händer
Kostnad: Från 400kr
Kontaktperson: Sandra Karlsson
E-post: forhander@nsf.scout.se
Sista anmälningsdatum: 6 maj

Välkommen på hantverkskurs för ledare, vuxna och unga vuxna i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund  

Vi samlas på natursköna Kungshol för att träffa vänner, ha något för händer och skratta tillsammans. Under helgen kommer det att finnas workshops och kurser i olika hantverk, både korta och långa, att delta i. Vi erbjuder enkla hantverk med både återbruk, naturmaterial och sådant som skogen ger. 

Du kan välja en lång innehållsrik kurs eller plocka ihop ditt eget schema med halvdagsaktiviteter. Du kan också välja att ta det lugnt med ett obokat pass och ströva runt i omgivningarna.  

Kom hela kåren eller bara du själv. Ta med scouternas föräldrar och låt dem uppleva lägerliv som ledare. Och vill du ta med barnen erbjuder vi barnpassning med både lek, äventyr och hantverk.  

När 

4-6 juni, 2022
Drop in under fredag kväll. Avslutning efter lunch på måndagen. 

Var 

Kungshols Kurs- och lägergård, Rättvik, Dalarna. 

Boende 

Du kan bo inomhus, i tält eller ta med egen kupé.  Allt annat än inomhusboendet ingår i grundavgiften. Vill du ha plats inomhus bokar du hos Kungshols Kurs- och lägergård. Läs mer här: https://www.nsf.scout.se/anlaggningar/vara-anlaggningar/kungshols-lagergard/

Vem 

Utmanarscouter och ledare, föräldrar.
Barnpassning barn 3- 11 år. Barnpassning behöver anmälas.
Äldre barn hittar på egna aktiviteter. Äldre barn behöver anmälas. 

Kostnad 

Grundavgift: 400 kr. I grundavgiften ingår tältplats, lättare lunch och för- eftermiddags fika. Frukost och middag tillagar du själv, antingen på medhavda triangakök eller i gårdens pentry. Det finns också möjlighet att tillaga middag på Holen, över den öppna elden.
Barn under 3 år gratis.
Inomhusboendet kostar 100 kr/natt/person
Kursavgift 2 dagar: 600 kr.
Kursavgift 1 dag: 300 kr.
Kursavgift ½ dagspass: 150 kr 

Det finns aktiviteter att delta på utan guidning. De är gratis.
Materialkostnad kan till komma om du gör något större projekt. Betalas på plats. 

Anmälan  

Anmälan öppnar 14 mars, du anmäler dig här: https://ebas.nsf.scout.se/registrations/add/390
Sista anmälningsdag är 6 maj. Du får en bekräftelse efter 6 maj med mer information om din aktivitet och vad du behöver ta med dig. 

Frågor
Skicka frågor till oss på forhander@nsf.scout.se 

 

Valbara kurser 

Du plockar själv ihop din kurshelg. Du får gärna ta egna initiativ och behöver inte fylla din helg med nedanstående pass. 

Kurserna har begränsat antal platser. Anmälan sker efter principen först till kvarn. Du ser direkt i anmälan om det finns plats på kursen. 

 

Smideskurs, 2 dagar. 

Du får prova på att smida i järn enligt traditionella metoder med anor sedan vikingatid. Vi bygger upp smedja utomhus, vi arbetar med handverktyg. Du får prova på att tillverka enklare bruksföremål, smycken och enklare eggverktyg.  

Du behöver inga förkunskaper i smide. Har du provat smide tidigare så får du möjlighet att utveckla dina kunskaper. 

Uffe Härdner, Åby och Mats Kempinsky, Örebro. 

 

Syverkstad, 2 dagar. 

Här har du möjlighet att förverkliga dina idéer inom det textila området! I vår verkstad kan du sy ett friluftsplagg till dig själv, sy smarta förvarningar för din hajkutrustning eller varför inte återbruka de där tygerna som du hittat i farmors garderob?! Vi gör ett större projekt som tar längre tid att tillverka och om du har tid över eller vill pausa ditt stora projekt så finns det flera mindre projekt som du kan genomföra. Du får även tips och inspiration till syprojekt som du kan göra med dina scouter! 

Inga förkunskaper krävs. 

I maj bjuder vi in till ett digitalt möte där vi förbereder oss tillsammans.
Ev materialkostnader kan tillkomma! (Ex. Om du vill sy i dyrare tyger) 

Cariina Sundström,Skene/Mölnlycke och Sandra Karlsson, Örebro. 

 

Tälj en Krympburk, 2 dagar. 

En krympburk är en urgröpt färsk björkstam, där en mindre botten av torrt trä sätts i, efter gammal traditionell teknik. När den färska stammen torkar kryper den och burken får en tät botten. Du täljer ett lock i torrt trä och sen kan du figurskära och ytbehandla utsidan på burken efter tycke och smak. Efter avslutad har du kännedom om metoder och arbetssätt för att tillverka en krympburk i färskt och torrt trä med handverktyg samt grunderna i dekorering och ytbehandling. 

Förkunskaper Inga särskilda förkunskaper krävs. 

Peter Törlind, Luleå och Gustav Holmström, Ånäset. 

 

Täljning i färskt ämne , 2 dagar. 

Lär dig smarta täljgrepp så du kan tälja på ett effektivt och säkert sätt. Du får även prova på att svinga yxan för att tälja mindre föremål. Fiberriktining, torkningsprocess och ytbehandling blir viktigt då vi täljer i dagsfärskt lövvirke. Vi täljer saker som kan användas i köket, trädgården eller på läger. Kanske har du även egna idéer. 

Du behöver inga förkunskaper. 

Viktor Söderlund och Spruttan Myrenhammar, Östersund 

 

Växtfärgning och batik, 1 dag.  

Vi samlar tillsammans in växter i närområdet och färgar garn och tyg med olika tekniker. Under dagen ska vi försöka oss på både batik, växtfärgning, hapazome och ecoprint. Efter dagen ska du känna dig trygg i att genomföra liknande aktiviteter hemma på kåren.  

Katarina Funning, Hällan Sundsvall och Petra Sjöö, Reftele 

 

Skinn och läder, 1 dag.  

Är du sugen på att prova på att hantverka i materialen Skinn och Läder? Kul! Välkommen! 

Under den här dagen får du testa på hur du gör en sadelmakarsömn, jobba med materialen och göra prylar du kan tillverka tillsammans med din scouter. 

Vi visar olika modeller som du kan ha nytta av i vardagen samt lär ut hur man jobbar med materialen. Inga förkunskaper krävs. Vid större projekt kan materialkostnad tillkomma. 
Maria Ryrfelt och Eva Karlsson, Örebro
 

 

Återskaparna – Laga, fixa och renovera, förmiddagspass

Har du gamla verktyg och redskap som har sett sina bästa dagar? Saknar du skydd till dina yxor och sågar? Ligger det massa scoututrustning i förrådet som borde lagas eller renoveras? På kurspasset Återskaparna ser vi till att sakerna blir hela och användbara igen. 

Under passet kommer du att få prova på olika tekniker för att renovera verktyg och redskap i främst trä, metall och läder. Trasiga dragkedjor, rangliga stolar och mekaniska prylar som inte fungerar som de ska kan vi också försöka fixa till. 

Kursledningen tillhandahåller föremål, verktyg och material som vi kan använda, men ta gärna med dig något eget som du skulle vilja laga, fixa eller renovera.  

Du behöver inga förkunskaper för att delta. 

Mats Funning, Sundsvall 

 

Bandvävning, förmiddagspass

Lördag morgon, frukosten är avklarad och det ligger tre presentkort i potten i Ring så spelar vi, kaffe/tekoppen är på en bekväm armlängds avstånd och du väver meditativt på ditt egendesignade band. Vill du uppleva detta i framtiden så är det här kurspasset för dig eller om du vill ha skosnören som ingen annan har…  

Vi kommer väva enkla mönstrade band i bandgrind och det kommer även finnas provvävar med brickor och mönsterplockning om du vill pröva på de typerna av bandvävning. Du kommer att få designa bandet själv och kanske kommer du hem med ett armband, bokmärke eller lite längre nyckelband. 

Inga förkunskaper krävs och har du vävt band tidigare, finns det möjlighet att hitta ett projekt som passar dig. 

Åsa Malmborg, Mölnlycke

Luffarslöjd, eftermiddagspass

Hjärtan och träd skapade av skinande metalltråd och glittrande pärlor! 

Du får lära dig grunden för luffarslöjd och dessutom får du hem en dekoration som gör sig bra i fönster eller på väggen! Pilligt och pyssligt är det, men inte skört! Vi kommer dra och bända med metalltrådar i olika tjocklekar. Det här är ett hantverk som kräver normal funktion i händerna. 

Är du nyfiken, men osäker, hör av dig!
Har du relativ koll på grunderna och vill testa något mer avancera får du höra av dig i förväg på forhander@nsf.scout.se 

Tove Nilsson, Eskilstuna 

 

MTB cykling, eftermiddagspass (kräver bara grundavgift) 

Häng med på en guidad tur med MTB cykeln i Kungshols spännande omgivningar. Det blir färd på stigar och grusvägar och en bit efter Mörksuggejaktens sträckning. Turen anpassas efter deltagarnas kunskaper. Du måste ta med egen cykel.
Magnus Myrenhammar, Östersund

 

När som helst. Handräckning i köket (kräver bara grundavgift)
Har du en hand över får du gärna hjälpa till i köket. Här lagas det mat, bakas, diskas och komposteras med ett leende på läpparna och ett gemensamt gnolande.
Lina Andersson, Reftele

 

Aktiviteter du kan göra på egen hand utan guidning som kan ske när som helst är (aktiviteterna kräver bara en grundavgift) 

  • Promenadtur till Springkällan 
  • Utflykt till Rättvik och ta en promenad på Långbryggan 
  • Låna cykel och hjälm på Kungshol och trampa iväg på en egen tur. 
  • Ta en springtur runt Skäftringen 

Välkommen att ha något För Händer med oss!  

/LÄKO 
Spruttan, Sandra Karlsson, Katarina Funning, Eva Karlsson, Mats Kempinsky 
 

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

    @nykterscout

    Webshop

    Välkommen till vår webshop!

    Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

    Scoutlagen

    1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
    2. En scout är ärlig och pålitlig.
    3. En scout är vänlig och hjälpsam.
    4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
    5. En scout möter svårigheter med gott humör.
    6. En scout lär känna och vårdar naturen.
    7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
    LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
    Vill du bli medlem?
    Ja!