Världens barn

Världens Barn – viktigare än någonsin!

Världens Barn-insamlingen är en av Sveriges största insamlingskampanjer. Tillsammans samlar vi in miljontals kronor som gör stor skillnad för barn och unga världen över!  Utgångspunkten för Världens Barn är att alla barn har rätt till hälsa, skola och trygghet. Rättigheter som i spåren av konflikter, pandemi och klimatförändringar inte upprätthålls. I många fall leder det till att barn inte får tillgång till skolgång, att det råder brist på rent vatten och sjukvård eller att familjer tvingas på flykt. Just därför är de insatser som Världens Barn bidrar till viktigare än någonsin.

För alla barns rätt till hälsa, skola och trygghet!

Flyktingläger, informella bosättningar och gator är hem för många barn i världen. Brist på sjukvård, rent vatten och sanitet gör att sjukdomar sprids extremt snabbt. De barn som redan lever i utsatthet kan därför drabbas väldigt hårt när deras samhällen nås av coronaviruset.

Utbildning är inte bara en mänsklig rättighet i sig, skolan är även en viktig plats för stabilitet och trygghet. Om skolorna tvingas stänga kan detta leda till hunger då skolmaten uteblir men även isolering. För barn som inte går i skolan är risken också större att de utsättas för våld och exploatering.

Gör skillnad på riktigt

Var med och samla in på det sätt som passar just dig och din scoutkår. Varje insamlad krona gör skillnad och pengarna går via Radiohjälpens konto direkt till projekten. Som en del i IOGT-NTO-rörelsen är vi en av de organisationer som ser till att pengarna kommer fram och används på bästa sätt.

Gåvor till Världens Barn går till långsiktigt arbete för barns rättigheter. Varje år beviljar Radiohjälpen medel till ett trettiotal projekt i lika många länder inom Världens Barn. Det projekten har gemensamt är att de jobbar för barns framtid och att de alltid utgår från barns rättigheter. Här kan du läsa mer om ett av våra projekt som får stöd från Världens Barn.

NSF-utmaningen: Världsförbättrare 2023!

I år presenterar NSF en utmaning riktad särskilt till äventyrare och utmanare! -Bli en världsförbättrare du också!

Med projektet Världsförbättrare vill vi uppmuntra och engagera våra kårer och avdelningar till ett ökat intresse och engagemang för kampanjen som syftar till att alla barn i världen ska få det bättre.

Målet med projektet är att så många patruller och kårer som möjligt ska engagera sig, få kunskap om IOGT-NTO rörelsens internationella arbete, arrangera aktiviteter och samla in pengar till förmån för Världens Barn.

Genom att scouterna engagerar sig i projektet får scouterna möjlighet att förbättra barns livssituation, rättigheter och välmående ute i välden! Patrullen eller laget planerar själva vad man vill göra och hur det genomförs, samtidigt övar scouterna på att planera och arrangera aktiviteter med stöd av sina ledare. När scouterna genomfört projektet får man märket ”Världsförbättrare” att stolt bära på scoutskjortan!

I programmaterialet kan du läsa allt om upplägget, hur du beställer märken, stödmaterial från Världens Barn och stödmallar att fylla i till scouterna när de planerar sitt projekt!

Ladda ner materialet Världsförbättrare här!

Viktiga datum

Insamlingen för Världens Barn pågår hela 2023, men årets insamlingskulmen ligger veckorna 39-40 (25 september – 8 oktober). 

Stora insamlingsdagar:
 Lördag 30 september
 Lördag 7  oktober  

Sveriges Television: 

29 september - Världens Barn Startskottet, kl. 18:45
 7 oktober - Tillsammans för Världens Barn, TV-gala, kl. 20.00
8 oktober - Världens Barn Summeringen, kl. 18:15

Scouter för Världens Barn!

Världens Barn satsar även lite extra på scouter! Det betyder bland annat att det finns speciellt framtagna scoutmöten ni kan göra i kåren. Förutom att engagera kårens äldre scouter i NSF:s eget projekt Världsförbättrarna då förstås. På Världens Barns hemsida hittar ni bland annat ett underlag för scoutmöten om FN:s barnkonvention och de globala målen

Du och ni kan vara med på insamlingen på mängder av olika sätt! Skramla med en bössa, arrangera en loppis, gör en tipspromenad, spring för Världens Barn, baka, sjung, panta flaskor och burkar eller starta en egen digital insamling! Det är bara din fantasi som sätter gränserna! På Världens Barns hemsida finns mängder av tips, färdiga tipspromenader och scoutmöten ni kan använda! 

Här kan du direkt ladda ner ett förslag på Scoutmöte med fokus på Världens barn, samt ett brev till scouternas föräldrar som berättar om ert engagemang i kampanjen.

Vi vet att insamlingen engagerar många medlemmar och att de pengar ni samlar in har kommit att göra stor skillnad för väldigt många utsatta barn och ungdomar i världen.

Vill du ge en gåva direkt? 

Digital bössa!

Om ni vill starta en digital insamlingsbössa görs det via Världens Barns hemsida här!

Bästa tipsen!

Här kommer några snabba tips inför årets insamling:

Spring för Världens Barn

Stöd Världens Barn genom att springa Jorden Runt med oss! Tillsammans skall vi ta oss ett helt varv runt Jorden och varje meter räknas! Det viktigaste är inte hur du gör, eller kanske ens hur långt du tar dig, utan att du faktiskt vill vara med och göra skillnad. Du kan bara ge dig ut direkt och ange din DISTANS via Swish. Sedan kan du 
löpande följa när vi räknar samman hur långt vi nått tillsammans. Spring, promenera eller använd vår tipspromenadDu kanske inte ens brukar motionera – tänk vilket bra tillfälle att testa.  Läs mer: https://varldensbarn.se/jordenrunt 

Tipspromenad

Vi har tagit fram tre nya tipspromenader för barn och vuxna! De går fint att köra både i pappersform och digitalt – och passar lika bra i skogen som i skolan, biblioteket eller köpcentret. Och kanske kan de lokala företagen ge ett bidrag per person som deltar – eller skänka ett pris att lotta ut bland dem med alla rätt?  Läs mer: https://start.varldensbarn.se/tipspromenad/ 

Skramla hemifrån – sprid vår digitala bössa

Vill du rädda världen framföskärmen? Eller planerar du en kul insamlingsaktivitet r Världens Barn och vill följa hur mycket pengar du får in? Vi har skapat en digital bössa för NSF, hjälp oss att sprida den och samla in pengar. Du hittar den här

Scouter för Världens Barn

Vill ni prata mer om Världens Barn med era scouter. På Världens Barns hemsida finns två scoutmöten om FN:s barnkonvention och de globala målen. Lite längre ner på sidan finns också tidigare scoutmöten framtagna av NSF på temat Världens Barn.

Snabba tips

Läs mer på www.varldensbarn.se

 

– Det bästa med att vara på Blue Cross är att dansa och hålla på med data, Mary Ivy och Helen. 12 år och bästa kompisar.

 

IOGT-NTO-rörelsens projekt

IOGT-NTO-rörelsen bedriver flera projekt runt om i världen, bland annat ett i staden Kisumu i västra Kenya där organisationen Blue Cross Youth Community Based Organisation (BCYCBO) driver sitt center. Projektet som stödjs av Världens Barn handlar om att hjälpa ca 150 barn och deras familjer att ta sig ur missbruk – och att höja deras kunskap och motståndskraft mot alkohol och andra droger som riskerar att hålla dem fast i fattigdom och sjukdom. I projektet får barnen kunskap, pepp och vägledning av utbildad, trygg personal. Genom lek, dans och utmaningar växer de som personer. Målet att skapa en hållbar förändring för hela familjen. När föräldrarna ser barnens utveckling och själva får stöd i sitt föräldraskap, skapas de bästa möjligheterna för en bra och trygg uppväxt för barnen.

Läs mer om vårt arbete tillsammans med BCYBO och Världens Barn här. 

 

Fler insamlingstips

Det finns många sätt att samla in pengar på. Att gå med insamlingsbössa funkar alltid – framförallt om man väljer bra miljöer. Exempelvis utanför biografen, vid tiden då filmerna börjar och slutar – eller genom att knacka dörr. Dörrknackning är faktiskt den insamling som ger mest klirr i bössan!

Förslag på insamlingsaktiviteter

Skramla bössa! Ställ er utanför er lokala mataffär eller på en plats där det rör sig mycket människor och skramla med bössor. Bjud in scouterna och deras familj och vänner till en rolig gemensam aktivitet som ni avslutar med en fika.

 Ett annorlunda sätt att skramla bössa på är att sätta upp en lapp i trapphus och bostadsområden att scouterna kommer gå runt en viss tid och skramla inför Världens Barn, så är både ni och de boende mer förberedda.

Anordna loppis, disco, eller kanske ett motionslopp?

Fixa ett solidariskt fika med krav- och rättvisemärkta produkter och sälj på stan till förmån för Världens Barn. Lär er samtidigt mer på www.rattvisemarkt.se och www.krav.se

Håll veckomötet på torget och ordna en tävling för allmänheten där pengarna går till Världens Barn.
Prata med arrangörerna till ett stort event i er närhet. Till exempel en fotbollsmatch eller konsert där ni kan skramla bössa bland publiken och samtidigt få en helkväll tillsammans!

Utgå ifrån en aktivitet som scouterna eller ni i kåren redan har rutin på och gör en Världens Barn-version, och tänk på möjligheten att få lokala sponsorer till insamlingsaktiviteter.

Samarbeta gärna med andra föreningar i närheten. Ju fler vi är desto roligare!

Glöm inte!

Insamlingen till Världens Barn görs gemensamt av alla deltagande organisationer och andra som vill hjälpa till. Det betyder att alla pengar går till samma pott. När vi är ute och samlar in pengar gör vi det därmed under Världens Barns namn – och alla som är med ska bära banderoll och använda de bössor som är försedda med Världens Barns namn.

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

    @nykterscout

    Webshop

    Välkommen till vår webshop!

    Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

    Scoutlagen

    1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
    2. En scout är ärlig och pålitlig.
    3. En scout är vänlig och hjälpsam.
    4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
    5. En scout möter svårigheter med gott humör.
    6. En scout lär känna och vårdar naturen.
    7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
    LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
    Vill du bli medlem?
    Ja!