Världens barn

Samla in pengar för Världens Barn!

Varje år samlas miljontals kronor in genom gåvor från allmänheten, i år är självklart inget undantag! Pengarna från insamlingen ger några av de barn som har det allra tuffast en chans till drömmar, hälsa, skola och trygghet. IOGT-NTO-rörelsen är en av de organisationer som ser till att pengarna kommer fram och används på bästa sätt.

”Allt stort i världen skedde först i någon människas fantasi.”
–Astrid Lindgren

Alla har vi drömmar om hur vi vill att livet ska bli. Det är det som driver oss framåt och det som utvecklar vår gemensamma värld. Insamlingen till Världens Barn ger möjlighet för tusentals barn runt om i världen att få en barndom. En barndom med utrymme för fantasi och drömmar och en framtid att drömma om.

Vi tror att många drömmar, oavsett var vi lever, är ganska lika. Våra behov av trygghet och kärlek, av att må bra och få arbeta med det vi önskar är universellt. För några av oss är det kanske en självklarhet snarare än en dröm. För andra är det nästan ouppnåeligt.

Genom #barndomsdrömmar vill vi lyfta barns drömmar. De drömmar du som barn har idag eller de drömmar du hade när du var barn.

Vi vet att insamlingen engagerar många medlemmar och att de pengar ni samlar in har kommit att göra stor skillnad för väldigt många utsatta barn och ungdomar i världen. Årets stora insamlingsdagar är den 27:e september och den 4:e oktober men kampanjen pågår under veckorna 39 och 40. Vi hoppas att ännu fler kommer att engagera sig i år. Du kan skramla med bössa, ordna en loppis eller sälja fika på torget eller utanför scoutlokalen. Bara fantasin sätter gränser.

Vill du ge en gåva direkt? 

IOGT-NTO-rörelsens projekt

– Om jag kan utbilda mig tror jag att både jag och mina föräldrar kan få det bättre när jag är vuxen och har skaffat familj, säger Kanjana.

I samarbete med APCYF (Association for Promotion of Childern, Youth and Family).

I norra Thailand lever många burmesiska migranter som tvingats fly över bergen från krig och fattigdom i grannlandet Myanmar. För att klara sig och kunna försörja sin familj tar de ofta arbete på de apelsinodlingar som finns i området.

Utan medborgarskap har varken de eller deras barn några rättigheter i landet vilket gör att barnen inte får tillgång till skola eller sjukvård och de behöver ofta arbeta för att hjälpa familjen ekonomiskt. Alkoholmissbruk är extra vanligt bland arbetarna då alkoholen sägs kunna rena en från gifterna som arbetarna får i sig via besprutningen av apelsinerna. Det leder i sin tur ofta till en mer ansträngd ekonomisk situation samt våld i hemmen där kvinnor och barn blir särskilt utsatta.

Läs mer om vårt arbete tillsammans med APCYF och Världens Barn här. 


 

Skramla!

Snart drar vi igång! Precis som tidigare år samlar vi intensivt under veckorna 39-40, men insamlingen pågår hela året,
så man bestämmer själv när man vill vara aktiv. SVT rapporterar löpande från lördagen den 27/9 och har stor gala Tillsammans för Världens Barn lördagen den 4/10.

Här kommer några snabba tips inför årets insamling:

Läs mer på www.start.varldensbarn.se/ung och www.varldensbarn.se

Hit går pengarna

Pengarna från insamlingen går till många olika projekt! Här kan du läsa mer. 

Ett projekt som tidigare fått pengar från Världens Barn-insamlingen riktar sig till bland annat till gatubarnen i Kenya som Johan berättar om här nedan.

Insamlingstips

Det finns många sätt att samla in pengar på. Att gå med insamlingsbössa funkar alltid – framförallt om man väljer bra miljöer. Exempelvis utanför biografen, vid tiden då filmerna börjar och slutar – eller genom att knacka dörr. Dörrknackning är faktiskt den insamling som ger mest klirr i bössan!

Förslag på insamlingsaktiviteter

Skramla bössa! Ställ er utanför er lokala mataffär eller på en plats där det rör sig mycket människor och skramla med bössor. Bjud in scouterna och deras familj och vänner till en rolig gemensam aktivitet som ni avslutar med en fika.

 Ett annorlunda sätt att skramla bössa på är att sätta upp en lapp i trapphus och bostadsområden att scouterna kommer gå runt en viss tid och skramla inför Världens Barn, så är både ni och de boende mer förberedda.

Anordna loppis, disco, eller kanske ett motionslopp?

Fixa ett solidariskt fika med krav- och rättvisemärkta produkter och sälj på stan till förmån för Världens Barn. Lär er samtidigt mer på www.rattvisemarkt.se och www.krav.se

Håll veckomötet på torget och ordna en tävling för allmänheten där pengarna går till Världens Barn.
Prata med arrangörerna till ett stort event i er närhet. Till exempel en fotbollsmatch eller konsert där ni kan skramla bössa bland publiken och samtidigt få en helkväll tillsammans!

Utgå ifrån en aktivitet som scouterna eller ni i kåren redan har rutin på och gör en Världens Barn-version, och tänk på möjligheten att få lokala sponsorer till insamlingsaktiviteter.

Samarbeta gärna med andra föreningar i närheten. Ju fler vi är desto roligare!

Glöm inte!

Insamlingen till Världens Barn görs gemensamt av alla deltagande organisationer och andra som vill hjälpa till. Det betyder att alla pengar går till samma pott. När vi är ute och samlar in pengar gör vi det därmed under Världens Barns namn – och alla som är med ska bära banderoll och använda de bössor som är försedda med Världens Barns namn.

Programförslag

Här finner du massa förslag på bra aktiviteter och nyttiga länkar när ni planerar terminen med avdelningen.

Programförslag

Avdelningsmöte ”Chokladen, så orättvis!” Spårarscouter

Avdelningsmöte ”Tecka för förbättring” Spårare- och upptäckarscouter

Avdelningsmöte ”Fattig och rik” Upptäckarscouter

Mallar till mötet ”Fattig och rik”

Avdelningsmöte ”Perspektiv på olikheter” Äventyrarscouter

Avdelningsmöte ”Problemanalys” Äventyrarscouter

Mötesförslag att ladda ner:

Möte Värderingsövningar – Under detta möte får scouterna möjlighet att sätta sig in i andra människors situationer från olika delar av världen och möta sin fördomar och tankar om hur vi lever.

Möte, Flykten från Sverige – Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige utifrån andra ögon. Kan scouterna lista ut i vilket land det berättas om?

Mallar till leken Alla har olika förutsättningar (Till möte Flykten från Sverige)

UR:s utbildningsmaterial – Speciellt framtaget för Världens Barn
Varför är mänsklighetens resurser så orättvist fördelade i världen? Finns det egentligen mat att det räcker till alla på jorden? Varför flyttar så många människor till andra länder och områden?

Scouternas färdiga terminsprogram med temat samhällsengagemang och Amahoro Amani*:

Spårare

Upptäckare

Äventyrarscouter

Utmanarscouter

Roverscouter

 

* Amahoro Amani är ett fredsprojekt som handlar om att förebygga konflikter och bidra till utveckling genom att organisera ungdomar lokalt i så kallade fredsklubbar. Syftet är att erbjuda metoder och verktyg, för att analysera den specifika situationen och grogrunder till konflikt i lokalsamhället och hur man kan arbeta tillsammans med befolkningen för att försöka lösa dem. Vidare handlar Amahoro Amani om att scouter i Sverige lär av de erfarenheter som görs och har gjorts i scouts och guides verksamhet i Stora Sjöregionen om utvecklar både vår scoutverksamhet och det svenska samhället.

Infobrev från IOGT-NTO-rörelsen

VarldensBarn_infobrev_Juni

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Webshop

  Välkommen till vår webshop!

  Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND