Vit jul

Kampanjen

Vad? Vit Jul är en kampanj som IOGT-NTO-rörelsen arbetar med sedan 2007.

Varför? Kampanjens mål är att få fler vuxna att avstå alkohol under de tre juldagarna så att fler barn och unga får fira jul med trygga och närvarande vuxna.

Hur?

 • Genom att uppmana vuxna att ta ställning för kampanjen. Ett ställningstagande är när en person, utanför IOGT-NTO- rörelsen, skriver under på att vara nykter under julen, juldagen och annandagen.
 • Genom alkoholfria jullovsaktiviteter för barn och ungdomar.
 • Men också genom insamling från privatpersoner och företag, insändare, debattartiklar och inlägg på sociala medier för att lyfta vikten av frågan bland allmänheten.


Vem/vilka? Alla är välkomna att delta och engagera sig i kampanjen som vänder sig till den vuxna målgruppen. När det gäller jullovsaktiviteter för barn och unga är alla som är föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT- NTO-rörel­sen välkomna att arrangera verksamhet.

Sök aktivitetsbidrag

Alla föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörelsen är välkomna att söka ekonomiskt bidrag till sin Vit jul-aktivitet.

Det finns i år bara en pott att söka ur. Vi erbjuder sökande tre nivåer på bidrag:

 • 2000 kr om aktiviteten har färre än 50 deltagande barn/unga + extern marknadsföring
 • 4000 kr om aktiviteten har fler än 50 deltagande barn/unga + extern marknadsföring
 • 8000 kr om aktiviteten har  fler än 100 deltagande barn/unga, ELLER aktiviteten genomförs julafton, juldagen eller annandag jul, + extern marknadsföring.

Följande ska vara uppfyllt:

 • Aktiviteten genomförs mellan 21 december 2018 och 6 januari 2019.
 • Majoriteten av aktivitetens deltagare är barn och/eller unga.
 • Den är öppen för personer utanför IOGT-NTO-rörelsen.
 • Den marknadsförs externt, gärna genom skola och/eller socialtjänst.
 • Aktiviteten är kostnadsfri för deltagarna.
 • Aktiviteten ska registreras här. Registrering kan kan göras efter 2 oktober.

Bidraget kan sökas mellan 2 oktober – 25 november. Använd detta formulär för att ansöka om aktivitetsbidrag.

Besked om beslut: 26/11-5/12 och utbetalning sker v 50.

Användandet av aktivitetsbidraget ska redovisas senast den 20/1 i detta formulär.

Kampanjfilm 2017

Under alla år vi jobbat med Vit jul-kampanjen dyker samma motargument upp igen och igen; att barn inte märker skillnad om vuxna dricker några glas vid julbordet – att man som vuxen har full koll ändå. Vi har bemött argumenten gång på gång men i år frågade vi barnen istället.

Sprid gärna filmen för att inspirera andra i din omgivning.

Aktivitetstips

vit jul kulor kvadrat

Har ni tänkt att ni vill göra en Vit julaktivitet – men inte riktigt kommit på vad? Här kommer några tips!

Pulkaåkning

Bjud in till en eftermiddag där ni åker pulka. Vem kan åka fortast, vem kan bygga högsta hoppet, vem kan åka slalom, vilket lag kan tränga ihop sig på en pulka… Det finns inga begränsningar. Vill ni få en lite scoutigare touch – varför inte värma saft över en eld, grilla korv eller pinnbröd och leka lite härliga lekar när tårna börjar frysa.

Julpyssel

Varför inte ägna en dag eller kväll på jullovet åt att låta barnen göra julklappar. Här sätter fantasin inga gränser. Gör överlevnadsarmband, julstjärnor av klädnypor eller egna reflexer till barnen och dess familjer. En aktivitet som är kul för både stora och små.

Kanotpaddling i simhallen

Hyr den lokala simhallen och bjud in till en annorlunda paddelkväll. En kväll som barnen sent ska glömma och som är kul både för nya och gamla scouter. Ta med kårens kanoter och låt barnen utforska vattnet och kanoterna. Hur många kan egentligen vara i en kanot innan den sjunker? Hur gör en om en har ramlat i men vill upp i kanoten igen?

Julgodis- eller pepparkaksbak

För många, både barn och vuxna, är julgodiset och pepparkakorna vmycket viktigt. Men hur är det i de familjer där de vuxna inte riktigt kan eller orkar engagera sig i att hjälpa barnen att pyssla med ischoklad, knäck och bräck? Bjuder ni in till en aktivitetet med det söta i fokus kommer ni inte bara äta godis och pepparkakor så att ni nästan sprängs – ni kommer också att göra en viktig insats för julstämningen hos många barn. Barn ska ha ont i magen av för mycket godis och mat på jul – inte på grund av oro! Ni kan göra godsi, baka pepparkakshus eller lära er hur en gör en marsipangris…

Vinterlägerbål

Vad är vi riktigt bra på? Jo att arrangera lägerbål. Varför inte då ta tillvara på mörkret och snön och göra en riktig specialare? Nyttja mörkret och bjud barn och unga på ett fantastiskt och spännande ljusspår. Sjung tillsammans alla sånger som vi har för vanan att sjunga sena sommarkvällar, bjud in barn och unga som aldrig tidigare varit med om ett lägerbål. Värm er runt elden tillsammans. I jul ska inget barn behöva vara kallt och ensamt – kanske kan vi ge dem en upplevelse som värmer även i hjärtat.

Filmkväll med popcorn

Film tillsammans med nya och gamla bekantskaper är alltid mysigt. Kanske kan ni öppna upp er lokala biograf eller bjuda in till er scoutlokal. Titta på en film fylld med äventyr och knasiga upptåg och bjud på goda popcorn – kanske gör ni dem tillsammans över öppen eld innan filmen börjar? Fram med kuddar, lägerbålsfiltar och njut tillsammans av äventyr och spänning!

Spelkväll

Öppna upp er scoutlokal för en spelkväll – ställ fram brädspel eller tv-spel i olika former och se hur barnen njuter av en kväll i nya vänners lag. Tänk på att ta med spel så att det passar alla – de som vill tänka strategiskt, de som gillar spel där turen är avgörande eller de som är påhittiga och kreativa. Ni kan spela i lag och på det sättet också få in patrullen. Kanske kan ni bjuda på något scoutigt fika?

Disco

En ganska vanlig Vit jul-aktivitet är att annordna ett disco – och det är kul! En kväll på jullovet som blir lite annorlunda från det barnen brukar göra. En kväll där de kan lämna hemmets oro och bara njuta av att få vara barn tillsammans med andra barn i en trygg miljö. Kanske kan ni också poppa popcorn tillsammans, eller leka lite scoutlekar?

Scoutmötesidéervit jul kulor kvadrat

Att göra ett scoutmöte med temat Vit jul kan vara en bra idé för att lyfta frågan. Behöver lite tips på innehåll? Kolla in mötesförslagen nedan.

Aktivitetsförslag 1

Skapa/illustrera en ”vit jul” alternativt roligaste vinteraktiviteten

Be scouterna att fundera på hur en perfekt ”vit jul” skulle se ut om de får drömma fritt. Sedan kan de enskilt, parvis eller i patrullen gestalta sin bild av en ”vit jul” genom de metoder eller verktyg som ni förser dem med. De kan använda drama, spela in en film, skriva en text, måla en bild, skapa ett konstverk och sedan redogöra för sin ”vit jul” för varandra.

Reflektera sedan tillsammans kring följande frågor:

 • Är det många som får uppleva sina drömmars ”vita jul”?
 • Hur passar alkohol in i er bild av en vit jul?

Aktivitetsförslag 2

Baka pepparkakor som scouterna sedan kan pynta med kristyr eller måla med karamellfärg. Om ni vill så kan man köpa in vit jul-symbolerna som pepparkaksformer här http://vitjul.shop.textalk.se/sv/

Aktivitetsförslag 3

Kombinera pepparkaksbakning med gestaltning av en ”vit jul” genom att baka pepparkakshus eller andra figurer som sedan sätts samman för visa hur en vit jul kan se ut.

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Webshop

  Välkommen till vår webshop!

  Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND