Vit jul

Vit jul

Vi tycker att alla barn har rätt till en vit jul, fri från alkohol. Därför uppmanar vi vuxna att ta ställning för ett alkoholfritt julfirande. Vi arrangerar också aktiviteter, öppna för alla barn, under jullovet.

Här hittar du information om hur du och din kår kan engagera er i kampanjen.

Viktiga datum

 • 8 oktober – ansökan för aktivitetsbidraget öppnar
 • 28 november – sista dag att ansöka om aktivitetsbidrag
 • Senast 1 december kommer besked om eventuellt beviljat bidrag.
 • 15 december – Arrangörer som blivit beviljade bidrag får senast pengarna till kontot som föreningen har registrerat i medlemsregistret
 • 20 december – 9 januari 2022 – Vit jul-aktiviteter genomförs
 • 19 januari 2021 – sista dag att skicka in rapport för aktivitetsbidraget.

 

Vit jul-akvititet

Det viktigaste vi medlemmar i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund kan göra i Vit jul-kampanjen än att arrangera Vit jul-aktiviteter. Målet är att bjuda in barn som inte redan känner till NSF att komma på olika roliga aktiviteter. Bjud in barnen som är medlemmar men var också noga med att sprida inbjudan till aktiviteten så den når barn som ännu inte är medlemmar.

Läs mer om årets kampanj på den gemensamma kampanjsidan

Längre ner på sidan hittar du flera olika aktivitetstips och scoutmöten att göra som Vit jul-aktiviteter. 

Registrera aktivitet och ansök om aktivitetsbidrag

Registrera era Vit jul-aktiviteter, oavsett om ni avser söka bidrag för dem eller ej. Det gör du här.

Riskanalys vid genomförande av verksamhet

IOGT-NTO-rörelsen har tagit fram en enkel riskanalys som ska användas vid arrangerande av Vit jul-aktiviteter. Den innehåller två delar, dels en sammanfattning av Folkhälsomyndighetens råd och viktiga frågor att ställa sig i planeringen av aktiviteter samt tips vid genomförande. Ladda ner riskanalys här. 

Aktivitetsbidrag

Alla föreningar, kårer, distrikt och nätverk inom IOGT-NTO-rörelsen kan fram till och med 28 november söka ekonomiskt bidrag till sin Vit jul-aktivitet.

Ansök här: Registrera aktivitet – Vit Jul

Riktlinjer aktivitetsbidrag

Alla föreningar, kårer, kretsar och distrikt inom IOGT-NTO-rörelsen är välkomna att söka ekonomiskt bidrag till sin Vit jul-aktivitet. Det finns bara en pott att söka ur.

Vi presenterar i år fem aktivitetskoncept som kommer vara prioriterade bland ansökningarna:

O Julkul – pyssel, lek och annat roligt
O Jullovsbio – filmvisning med biokänsla
O Julrunda – tipsrunda utomhus
O Julcup – turneringen där alla är vinnare
O Julklur – digitalt quiz för alla

Du hittar beskrivningar och mallar etc. till samtliga aktiviteter ovan på kampanjsidan

Egen aktivitet
I år kommer vi att prioritera aktiviteter som genomförs inom ramarna för tidigare
nämnda koncept, det finns dock möjlighet att göra egna ansökningar och beskriva
vilken typ av aktivitet ni planerar att genomföra. Dessa aktiviteter kommer dock
endast beviljas bidrag i mån av utrymme i budgeten.
Det finns också flera olika roliga påverkansaktiviteter att genomföra som ni kan läsa
om på webben. Det finns också olika former av kostnadsfritt material att beställa.
Både för att sprida kampanjens budskap och material som kåren kan beställa för att
sälja på till exempel julmarknader.

Följande ska vara uppfyllt:

Aktiviteten genomförs mellan 20 december 2020 och 9 januari 2022.

Pengar beviljar bara till aktiviteter som har målgrupp barn och/eller unga. Vid familjeaktiviteter så kan ni söka för kostnader kopplat till barn och unga, beskriv detta tydligt i er ansökan.

Aktiviteten är öppen för personer utanför IOGT-NTO-rörelsen samt marknadsförs externt, genom skola och/eller socialtjänst.

Aktiviteten är kostnadsfri för deltagarna.

Aktiviteten registreras i samband med ansökan.

Material för marknadsföring

Vi tillgängliggör nu en digital bildbank med grafiskt material som ideella, ledare, förtroendevalda, föreningar, kårer, distrikt och medarbetare kan hämta material i. Bildbanken kommer kompletteras kommande veckor med mer grafiskt material.

Mappen finns tillgänglig via DropBox och du når den här.

Behöver du EPS-filer? Mejla info@vitjul.se

Saknar du något, behöver något mer anpassat till er eller vill få lite mer tips och stöd. Hör gärna av dig till emilia.sandgren@nsf.scout.se!

Marknadsföringstips

 • Samarbeta med den lokala fritidsgården och be att få komma dit och berätta om era Vit jul-aktiviteter.
 • Använd er av Facebook där många barn och ungas föräldrar får information om aktiviteter. Till exempel lokala ”Vad händer i…” grupper kan vara bra för att sprida aktiviteter.
 • Kolla om er kommun har en evenemangskalender på sin hemsida, och fråga i så fall om ni kan få lägga in era aktiviteter där.
 • Tipsa kuratorer, lärare, socialtjänsten och gärna fältassistenterna på orten om era aktiviteter, och  berätta att de gärna får tipsa barn och unga som de tror kan behöva något extra roligt att göra under jullovet.
 • Ni kan använda er av affischerna som finns och fylla i vad aktiviteten går ut på, när den går av stapeln och hur besökarna hittar dit och sätta upp på skolan, på mataffärens anslagstavla och fråga i receptionen hos Socialtjänsten om ni får ha en affisch där. Fråga gärna er lokala tidning om ni kan få lite sponsring med en tidningsannons.
 • Fråga rektorerna på skolorna om ni får komma och berätta om era Vit jul-aktiviteter eller om ni får affischera i skolorna.

Kampanjfilm 2017

Under alla år vi jobbat med Vit jul-kampanjen dyker samma motargument upp igen och igen; att barn inte märker skillnad om vuxna dricker några glas vid julbordet – att man som vuxen har full koll ändå. Vi har bemött argumenten gång på gång men i år frågade vi barnen istället.

Sprid gärna filmen för att inspirera andra i din omgivning.

Aktivitetstips

vit jul kulor kvadrat

Har ni tänkt att ni vill göra en Vit julaktivitet – men inte riktigt kommit på vad? Här kommer några tips!

Pulkaåkning

Bjud in till en eftermiddag där ni åker pulka. Vem kan åka fortast, vem kan bygga högsta hoppet, vem kan åka slalom, vilket lag kan tränga ihop sig på en pulka… Det finns inga begränsningar. Vill ni få en lite scoutigare touch – varför inte värma saft över en eld, grilla korv eller pinnbröd och leka lite härliga lekar när tårna börjar frysa.

Julpyssel

Varför inte ägna en dag eller kväll på jullovet åt att låta barnen göra julklappar. Här sätter fantasin inga gränser. Gör överlevnadsarmband, julstjärnor av klädnypor eller egna reflexer till barnen och dess familjer. En aktivitet som är kul för både stora och små.

Kanotpaddling i simhallen

Hyr den lokala simhallen och bjud in till en annorlunda paddelkväll. En kväll som barnen sent ska glömma och som är kul både för nya och gamla scouter. Ta med kårens kanoter och låt barnen utforska vattnet och kanoterna. Hur många kan egentligen vara i en kanot innan den sjunker? Hur gör en om en har ramlat i men vill upp i kanoten igen?

Julgodis- eller pepparkaksbak

För många, både barn och vuxna, är julgodiset och pepparkakorna vmycket viktigt. Men hur är det i de familjer där de vuxna inte riktigt kan eller orkar engagera sig i att hjälpa barnen att pyssla med ischoklad, knäck och bräck? Bjuder ni in till en aktivitetet med det söta i fokus kommer ni inte bara äta godis och pepparkakor så att ni nästan sprängs – ni kommer också att göra en viktig insats för julstämningen hos många barn. Barn ska ha ont i magen av för mycket godis och mat på jul – inte på grund av oro! Ni kan göra godsi, baka pepparkakshus eller lära er hur en gör en marsipangris…

Vinterlägerbål

Vad är vi riktigt bra på? Jo att arrangera lägerbål. Varför inte då ta tillvara på mörkret och snön och göra en riktig specialare? Nyttja mörkret och bjud barn och unga på ett fantastiskt och spännande ljusspår. Sjung tillsammans alla sånger som vi har för vanan att sjunga sena sommarkvällar, bjud in barn och unga som aldrig tidigare varit med om ett lägerbål. Värm er runt elden tillsammans. I jul ska inget barn behöva vara kallt och ensamt – kanske kan vi ge dem en upplevelse som värmer även i hjärtat.

Filmkväll med popcorn

Film tillsammans med nya och gamla bekantskaper är alltid mysigt. Kanske kan ni öppna upp er lokala biograf eller bjuda in till er scoutlokal. Titta på en film fylld med äventyr och knasiga upptåg och bjud på goda popcorn – kanske gör ni dem tillsammans över öppen eld innan filmen börjar? Fram med kuddar, lägerbålsfiltar och njut tillsammans av äventyr och spänning!

Spelkväll

Öppna upp er scoutlokal för en spelkväll – ställ fram brädspel eller tv-spel i olika former och se hur barnen njuter av en kväll i nya vänners lag. Tänk på att ta med spel så att det passar alla – de som vill tänka strategiskt, de som gillar spel där turen är avgörande eller de som är påhittiga och kreativa. Ni kan spela i lag och på det sättet också få in patrullen. Kanske kan ni bjuda på något scoutigt fika?

Disco

En ganska vanlig Vit jul-aktivitet är att annordna ett disco – och det är kul! En kväll på jullovet som blir lite annorlunda från det barnen brukar göra. En kväll där de kan lämna hemmets oro och bara njuta av att få vara barn tillsammans med andra barn i en trygg miljö. Kanske kan ni också poppa popcorn tillsammans, eller leka lite scoutlekar?

Scoutmötesidéervit jul kulor kvadrat

Att göra ett scoutmöte med temat Vit jul kan vara en bra idé för att lyfta frågan. Behöver lite tips på innehåll? Kolla in mötesförslagen nedan.

Aktivitetsförslag 1

Skapa/illustrera en ”vit jul” alternativt roligaste vinteraktiviteten

Be scouterna att fundera på hur en perfekt ”vit jul” skulle se ut om de får drömma fritt. Sedan kan de enskilt, parvis eller i patrullen gestalta sin bild av en ”vit jul” genom de metoder eller verktyg som ni förser dem med. De kan använda drama, spela in en film, skriva en text, måla en bild, skapa ett konstverk och sedan redogöra för sin ”vit jul” för varandra.

Reflektera sedan tillsammans kring följande frågor:

 • Är det många som får uppleva sina drömmars ”vita jul”?
 • Hur passar alkohol in i er bild av en vit jul?

Aktivitetsförslag 2

Baka pepparkakor som scouterna sedan kan pynta med kristyr eller måla med karamellfärg. Om ni vill så kan man köpa in vit jul-symbolerna som pepparkaksformer här http://vitjul.shop.textalk.se/sv/

Aktivitetsförslag 3

Kombinera pepparkaksbakning med gestaltning av en ”vit jul” genom att baka pepparkakshus eller andra figurer som sedan sätts samman för visa hur en vit jul kan se ut.

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Webshop

  Välkommen till vår webshop!

  Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
  Vill du bli medlem?
  Ja!