Kurshelg 1 – Utbildningssatsningen

Oct
21
Oct
22
Oct
23
Oct
21
-
Oct
23
Visa detaljer
Plats: Sjöviksgården, Alingsås
Arrangör: Patrullen för Utbildningssatsningen
Kontaktperson: Anders Ödman
E-post: anders.odman@nsf.scout.se
Sista anmälningsdatum: 30 september

Utbildningssatsningen – ny lyfter vi!

Nu är det äntligen dags att elda igång utbildningssatsningen! Under fyra helger, med start 21-23 oktober 2022, kommer det erbjudas utbildningar för dig som är eller vill bli ledare, för dig som vill ta ett större ansvar för avdelningen och för dig som vill lära dig mer om att utbilda. Alla utbildningar kommer att ha en nykter touch för att stärka vår profilfråga och vi kommer bland annat att arbeta utifrån programmaterialet Klartänkt och boken Nykter Scout.

Utbildningshelg och Förbundsråd under samma tak

Förutom kurshelg 1 kommer även Förbundsrådet att äga rum på samma tid och plats, vilket vi är väldigt glada över. Detta gör att vi kan vara fler som deltar och att vi därför kommer att kunna ha roligare tillsammans. Eftersom vi befinner oss på samma plats kommer vi att äta samtliga måltider tillsammans och även delta i ett par gemensamma aktiviteter.

Grenträffar

Både Utmanarscoutkommittén (UScK) och Roverscoutkommittén (RScK) kommer under fredag mellan kl. 21-23 att hålla varsin grenträff på Sjöviksgården.

Utbildningar

Följande utbildningar kommer att erbjudas under helgen.  Om du åker tillsammans med dina ledarkollegor finns det såklart även möjlighet att ta tillvara på ev. luckor och ägna den åt egen planering. Annars uppmuntrar vi dig att passa på och mingla med deltagarna till Förbundsrådet när tiden finns.

Prova på Klartänkt, fredag kväll och lördag eftermiddag

Under detta praktiska pass kommer du få en större kunskap kring hur Klartänkt fungerar och hur du som ledare kan använda materialet i kåren. Vi kommer att testa på övningar och samtala om goda exempel från verksamheten. Läs mer om Klartänkt här.

Leda Scouting, lördag för- och eftermiddag.

Leda scouting är en grundutbildning för alla scoutledare men särskilt viktig för dig som inte varit ledare förut. Utbildningen är även för dig som varit ledare länge men vill bli uppdaterad om Scouternas vision, mål och få ny inspiration kring hur du skapar verksamhet. Kursen hjälper dig att bli tryggare som scoutledare och du får kunskap om det lyssnande och stödjande ledarskapet.

Du deltar aktivt i övningar, och vi delar med oss av varandras tips och erfarenheter kring ledarskap och verksamhet. Utbildningen genomsyras av en Nykter profil.

Tillsammans grund, lördag förmiddag

Tillsammans är NSF:s utbildningsmaterial om tillgänglighet och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Utbildningen ger dig enkla verktyg och strategier som gör scoutverksamheten mer tillgänglig för alla.

Tillsammans fördjupning, lördag eftermiddag

Detta är fortsättning på Tillsammans grund. För att delta i denna måste du ha gått Tillsammans grund. I Tillsammans fördjupning kommer vi att arbeta djupare och mer ingående i frågor som rör barn och unga med NPF diagnos.

Dags för Rover, (RScK) lördag eftermiddag

Passet kommer fokusera på roverprogrammet, vad man kan hitta på som roverscout, samt mentorskapet både utifrån adepten och mentorns perspektiv. Målet med passet är att man efteråt ska känna sig trygg i vad roverscouting innebär och vara pepp på att komma igång. Du kommer delta aktivt i passet genom olika övningar, både fysiska och mer stillasittande.

Vi planerar att spela in och dela materialet i efterhand, så anteckningar kan tas av den som behöver men ni kommer kunna ta till er saker i efterhand igen.

Alla är välkomna att delta och lyssna men det riktar sig framför allt mot dig som är roverscout, sista års utmanare, eller ledare som vill lära dig mer om Roverprogrammet och hur du kan stötta dina roverscouter i kåren.

Praktisk terminsplanering söndag förmiddag

Få inspiration och verktyg kring terminsplanering! Vi kommer att arbeta med hur du tar fram en terminsplanering tillsammans med ditt ledarteam och din scoutavdelning som bidrar till en kvalitativ verksamhet.

Trygga möten fördjupning, söndag förmiddag

Trygga möten fördjupning ger möjlighet för en grupp/kår att hålla fördjupade samtal och diskussioner kring teman och specifika frågor inom Trygga möten området under trygg ledning av en utbildad samtalsledare.

Boende

Boende erbjuds inomhus i flerbäddsrum (våningssängar) på Sjöviksgården. Ev. önskemål om sängplats (t.ex. behov av neder slaf) samt rumskompisar, meddelas i anmälan.  Det finns även möjlighet att tälta i eget tält i på gården. De som bor på Sjöviksgården i flerbäddsrum tar med egna sängkläder och sovrummen ska städas innan avfärd på söndagen.

För dig som önskar ordna eget boende så tipsar vi om hotell i Alingsås.

Resor

Alla deltagare står för sin egen resekostnad till utbildningshelgen. Om du ska delta i en kurs som går inom ramen för Ledarskapsön finns särskilt resebidrag att söka. Läs mer om detta här.  Vi uppmanar att samåka när kollektivtrafik inte är ett alternativ.

Kurshelgen är förlagd till Sjöviksgården utanför Alingsås. Adressen är Sörviksvägen 47, 443 45 Sjövik. Från Alingsås tar det drygt 20 min att resa med bil.

För att åka kollektivt söker du på ”Sjövik busstation Lerum”, antingen via SJ, Västtrafik eller annan reseplanerare. Buss nr 525 stannar på hållplatsen samt bussen ”GRÅS” från Göteborg. Från busshållplatsen är det 2,5 km promenad till Sjöviksgården.

Väljer du att åka kollektivt uppmanar vi att i första hand ta bussen till Sjöviks busstation, Lerum, för vidare promenad alt. önska hämtning med bil.

Om du önskar få hjälp med transport från Sjöviksbusstation eller Alingsås tågstation till Sjöviksgården, så ange detta i anmälan i eBas. Behöver du hjälp att transportera dig sista biten från annan plats i närområdet så kontakta anna.cedervall@nsf.scout.se

Bidrag

Utbildningsbidrag inom Ledarskapsön

Utbildningsbidraget för kurser inom Ledarutbildning Patrull, Trygga möten, Leda scouting, Leda avdelning, Leda kår, Personlig ledarskap, Treklöver-Gilwell, Värdebaserat ledarskap, Redo för naturen, Friluftsledarkurser, Intressekurser eller Handledarutbildning, innebär att 25% av kurskostnaden ersätts i efterhand mot uppvisande av kursintyg. Utbildningarna genomförs antingen som enstaka moduler eller som en hel utbildning. Kursintyg ska bifogas med ansökan.

Ansökningsformuläret hittar du här.(Uppläst version)

Reseersättning kurser

För kurser inom Ledarskapsön, oavsett arrangör, utgår även reseersättning på belopp överstigande 300 kronor. För kurs som består av flera kurshelger gäller reseersättningen på det totala beloppet. Sätter du samman din kurs själv av olika moduler är reseersättningen 300kr/tillfälle.

Blanketten för reseutjämning hittar du här.(Uppläst version)

Barnpassning

Under lördag och söndagen kommer barnpassning för barn mellan 3 -10 år (blöjfria) att erbjudas under programpassen. Begränsat antal platser och först till kvarn.

Alla medföljande barn ska anmälas i anmälningsmodulen.

Anmälan

Görs senast den 30 september. OBS Förbundsråd och Utbildningssatsningens Kurshelg 1 har separata anmälningsmoduler! 

Är du under 18 år behöver du även fylla i en målsmanslapp och skicka in till anna.cedervall@nsf.scout.se eller ta med på plats.

Målsmanslappen laddar du ner här.

 

Om Utbildningssatsningen

Nu är det äntligen dags att elda igång utbildningssatsningen! Under fyra helger, med start 21-23 oktober 2022, kommer det erbjudas utbildningar för dig som är eller vill bli ledare, för dig som vill ta ett större ansvar för avdelningen och för dig som vill lära dig mer om att utbilda. Alla utbildningar kommer att ha en nykter touch för att stärka vår profilfråga och vi kommer bland annat att arbeta utifrån programmaterialet Klartänkt och boken Nykter Scout

Utbildningar
Kursen Leda Scouting sträcker sig över en helg. Kurserna Leda Avdelning och Utbildning för utbildare tar två helger i anspråk, med uppgifter att göra hemma emellan.

Leda Scout – 1 kurshelg
Leda scouting är utbildningen för dig som är ny som scoutledare och vill lära dig mer om Scouternas vision, mål och om hur du skapar verksamhet. Kursen hjälper dig att bli tryggare som scoutledare och du får kunskap om det lyssnande och stödjande ledarskapet.

Leda Avdelning  – 2 kurshelger och peer-arbete i deltagarpar mellan kursomgångarna.
Leda avdelning är utbildningen för dig som tar eller vill ta ett större ansvar för avdelningen och teamet. På Leda avdelning får du träffa andra scoutledare och lära och inspireras av andra. Genom utbildningen vill vi stötta dig i att göra verklighet av Scouternas vision och uppdrag och inspirerar dig till massa nya idéer för bra scouting. Du får verktyg för att skapa en riktigt bra och inkluderande scoutverksamhet.

Visionen är att du i grupparbeten kommer få arbeta tillsammans med andra ledare för samma åldersgrupp.

Utbildning för utbildare – 2 kurshelger och uppgifter mellan kursomgångarna.
Slipa dina kunskaper och färdigheter så att du kan hålla utbildningar av hög kvalitet på ett säkert och roligt sätt. Genom Utbildning för utbildare blir du ackrediterad utbildare inom Scouternas folkhögskola.

 

Fyra utbildningshelger

Det kommer att finnas möjlighet till utbildning under fyra helger. Som kursdeltagare kan du välja på två olika starthelger (kurshelg 2 eller 3) och två olika avslutningshelger (kurshelg 3 eller 4) för Leda Avdelning och Utbildning för utbildare. Leda Scouting kommer finnas under alla fyra kurshelger.

2022

Kurshelg 1. Sjöviksgården Alingsås 22-23 oktober (i samband med förbundsrådet)

2023

Kurshelg 2. Scout Camp Ransberg 27-29 januari

Kurshelg 3. Aspan, Ronneby 21-23 april

Kurshelg 4. Gilwellstugan, Flen 25-27 augusti

 

Intressekurser
Utöver de grundläggande utbildningarna kommer kortare intressekurser att hållas under kurshelgerna för att ännu fler från kåren ska kunna åka tillsammans och få utbyte och nya erfarenheter.

Vilka intressekurser som kommer att erbjudas vid varje kurstillfälle kommuniceras när anmälan öppnar.

 

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Kalender

  Sep
  29

  Movendi International 70th World Congress

  Movendi International Zoom platform
  Visa alla datum

  Movendi International 70th World Congress

  Sep
  25
   
  Sep
  26
   
  Sep
  27
   
  Sep
  28
   
  Sep
  29
   
  Sep
  30
   
  Oct
  1
   
  Oct
  2
   
  Oct
  3
   
  Sep
  29

  Världens Barn -Insamlingsveckor

  Visa alla datum

  Världens Barn -Insamlingsveckor

  Sep
  26
   
  Sep
  27
   
  Sep
  28
   
  Sep
  29
   
  Sep
  30
   
  Oct
  1
   
  Oct
  2
   
  Oct
  3
   
  Oct
  4
   
  Oct
  5
   
  Oct
  6
   
  Oct
  7
   
  Oct
  8
   
  Oct
  9
   
  Sep
  30

  Rixhajk

  Kilsbergen, Örebro
  Visa alla datum

  Rixhajk

  Sep
  30
   
  Oct
  1
   
  Oct
  2
   
  Webshop

  Välkommen till vår webshop!

  Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
  Vill du bli medlem?
  Ja!