Bli mentor för en roverscout!

Är du redo att ta nästa steg i ditt ledarskap och personliga utveckling? Vad sägs som att bli mentor till Roverscouter? Bli mentor här! 

Vad innebär det att vara mentor?

Visste du att: 

Ordet mentor kommer från berättelsen “Odysséen” av Homeros, där Odysseus lämnar sin ö och familj för att resa och delta i det Trojanska kriget. Han lämnar sin unga son i de trygga händerna av Mentor, en god vän till honom. Mentors uppgift var att ta hand om sonen och lära honom allt han visste. Mentor har efter detta blivit ett ord som beskriver en erfaren person som leder en mindre erfaren person (adept) till att utvecklas och lära sig mer.   

Expandera

Enklast är nog att först säga vad det inte är. Som mentor är du inte: förälder, kompis, chef eller lärare.  Som mentor är du en opartisk person som vägleder en mindre erfaren person (adept) och stöttar hens personliga utveckling. Du fungerar som bollplank i situationer då adepten själv kört fast och du kan ställa frågor utifrån dina livserfarenheter som adepten själv inte tänkt på eller ännu kan se. Ett mentorskap innebär ofta att adepten vill lära sig mer om eller utvecklas inom ett område där du som mentor har lång erfarenhet, exempelvis ett yrke som adepten studerar till eller en organisation där adepten blivit nyanställd och där du som mentor arbetat under många år. Genom mentorskapet har ni möjlighet att få ett unikt utbyte mellan er, där ni båda kan utvecklas genom varandra. Adepten som är nyfiken och i behov av guidning i en okänd värld och du som mentor som redan målat upp en karta, men som kanske saknar några hörn.  

Mentorskapet tar alltid sin utgångspunkt från adeptens aktiva livssituationer, såsom scoutprojekt, arbete, skola eller privatliv. Vilka ämnen och vad ni pratar om är upp till adepten och dig som mentor. Du är inte en expert, men du har mer livserfarenhet än din adept och kan ge hen nya vinklar på livets utmaningar. Du har inte de rätta svaren, men du kan hjälpa adepten att upptäcka sina egna rätta svar.  

 

Vad innebär ett mentorskap i roverprogrammet?

Som en del av roverprogrammet genomför roverscouten en “färd” mellan “Arrivon” och “Patenzan”. Under denna färd gör de olika färdval och väljer områden som de vill fokusera på och utvecklas inom. De områden som finns att välja på är natur, samhälle, kultur och ledarskap. Kanske blir det en del av ditt uppdrag som mentor att hjälpa roverscouten att göra rätt färdval?   Läs mer om roverprogrammet här!

Annars är ditt största uppdrag som mentor att stötta roverscouten i hens roverprojekt. Roverscouten ska genomföra ett projekt inom det område de gjort som färdval. Kanske stöter roverscouten på problem eller kör helt fast med projektet och då kan du som mentor spela en viktig roll. Du ska inte rätta scouten eller se till att hen håller sig efter sin projektplan, men du kan stötta hen i att lösa problemen.  Du kan ställa de tuffare frågorna och hjälpa scouten att tänka i nya eller läskiga banor i en trygg miljö där ”provtänkande” uppmuntras.  

 

Vem kan bli Mentor?

Alla över 26 år kan bli mentor till en roverscout. Du behöver inte vara involverad i scoutrörelsen eller vara en del av Nykterhetsrörelsen.  

Tänk på att det är ett utbyte mellan er båda två. Så också du som mentor behöver vara mottaglig för utveckling och gå in i mentorskapet med en vilja att lära dig mer, istället för att vara låst i dina gamla sätt att göra och tänka.  


Vad krävs av dig som Mentor? 

  • Ett öppet sinne  
  • Ett lyssnande och stödjande engagemang och ledarskap  
  • Kunskap om dina egna gränser   
  • Lite extra tid i vardagen för att ha möten  
  • Förstående för andra och olika livssituationer 
  • Förmågan att läsa av andra och kunna läsa mellan raderna  

 

Vad händer om det inte fungerar?

I ett mentorskap är det viktigt att båda parter känner sig trygga och att det är givande för båda. Därför är personkemi viktigt och ibland funkar inte det.  Om mentorskapet inte känns rätt är det okej att avbryta och hitta en ny mentor respektive adept. Om det inte finns en bra relation och kemi mellan er kan det stjälpa mer än att hjälpa och det betyder INTE att det är något fel på någon av er. Det är viktigt att redan från början i mentorskapet vara öppen och ärlig, för att ge varandra den bästa chansen till utveckling!  

Kom ihåg: 

  • Adepten ska alltid stå i centrum  
  • Adepten och mentorn är jämlika oavsett ålder eller bakgrund  
  • Var öppna och ärliga mot varandra och berätta när det känns sådär eller när det känns bra  
  • Våga testa nya sätt att kommunicera  
  • Mentorn är ingen kontrollant som ska se till att adepten gör rätt eller följer sin plan   
  • Mentorn ska inte bara uppmuntra utan också våga peta hål på saker  
  • Mentorskapet är tidsbegränsat, så ha redan från början en tydlig plan om när det ska avslutas  

 

 

 

 

 

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

    @nykterscout

    Webshop

    Välkommen till vår webshop!

    Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

    Scoutlagen

    1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
    2. En scout är ärlig och pålitlig.
    3. En scout är vänlig och hjälpsam.
    4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
    5. En scout möter svårigheter med gott humör.
    6. En scout lär känna och vårdar naturen.
    7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
    LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
    Vill du bli medlem?
    Ja!