Flens Scoutkår

Välkommen till Flens Scoutkår!

 

I scouterna i Flen får du äventyr och nya kompisar. Det som inte är kul är inte scouting! Naturen är vår spelplan och vi har ingen avbytarbänk.

Vi växer och blir fler! Jättekul. Men också utmanande för våra duktiga ledare. Om du är intresserad att prova på, kontakta flensscouterna@gmail.com för att höra om det

finns platser lediga i rätt åldersgrupp.

 

Verksamhet

Familjescoutavdelningen Enhörningen

Familjescouting vänder sig till familjer med barn under 8 år som  med en eller flera vuxna på ett roligt och lekfullt sätt får möta scouting. Tillsammans med andra familjer upptäcker vi naturen, lär oss nya saker och umgås utomhus på ett enkelt sätt under två timmar varannan söndag.

Välkomna att prova på (gratis första gången)  ni som har minst ett barn mellan 5-7 år och med minst en vuxen. Äldre och yngre syskon är förstås också välkomna!

Träffar varannan söndag ojämna veckor vid scoutstugan Kvarngölet, kl 11-13.

Google Maps: Scoutstugan Kvarngölet, Stenhammar, Flen. Se också vägbeskrivning längre ner.

OBS Anmäl er familj till flensscouterna@gmail.com 

Klädsel för att vara ute minst två timmar. Ta med fika, något att sitta på, gärna något att grilla, då vi kommer ha elden igång på slutet av träffen.

Kostnad: 250:-/familj och termin.

Ledare:

Therese Andersson tel 070-9115910

Kristina Nyström tel 070-2014916

 

 

 

 

 

 

scoutstugan Kvarngölet

 

 

Spårarscoutavdelningen Smådjuren åk 2-3        

Som spårarscout får du lära dig mycket om naturen, leka och lösa praktiska uppgifter tillsammans i patrullen. Du får till exempel prova på att tälja med kniv, laga mat på stormkök och  tillverka praktiska grejor.

Träffar varannan söndag ojämna veckor vid scoutstugan Kvarngölet, kl 11-13. Google Maps: Scoutstugan Kvarngölet, Stenhammar, Flen. Se också vägbeskrivning längre ner.

Mötet avslutas med att vi tänder elden och grillar något vi tagit med. En helg varje termin har vi övernattning i scoutstugan. På sommaren blir det läger där vi sover i tält ett par nätter. Jättespännande!

Flickor och pojkar i årskurs 2 och 3.

Kostnad: 250:-/termin, då ingår också en helg med övernattning i scoutstugan Kvarngölet.

Anmälan  till flensscouterna@gmail.com med namn och barnets ålder.

Ledare:

Teresia Jernemalm tel 070-3672926

Katarina Flood tel 070-3702703

Upptäckarscoutavdelningen Sjöfåglarna åk 4-5

Vi lär oss om naturen, att slå knopar, elda, första hjälpen, jobba tillsammans i patrullen och hur scouter i andra länder har det.

Du får delta i skattjakter, spår och sova över i scoutstugan.

 

På sommaren åker vi på läger i upp till en vecka, då vi bor i tält, bygger vår by med rep och slanor, och lagar mat över gasol eller öppen eld. Samt upplever massa spännande äventyr förstås.

Flickor och pojkar i årskurs 4-5 och träffas tisdagar kl 18.30-20.00

Kostnad: terminsavgiften är 250:-/termin, lite lägre för dem som har äldre fullbetalande syskon i vår scoutkår. Prova på max två gånger utan kostnad.

För hajker och läger tillkommer kostnad för mat, aktiviteter mm.

Plats: vid scoutstugan Kvarngölet.

Ledare:

Monica Hägg Ekman

Monica Hägg Ekman 0707777363

Matteus Lindkvist

Matteus Lindkvist
0760201139

Anne Norstedt

Anne Norstedt 0708514639

 

 

 

 

 

 

  Äventyrarscoutavdelningen Rovdjuren åk 6-8     

Vi jobbar i patrullen med olika teman, och förbereder oss för kommande hajker. Patrullen står i centrum, det är i det lilla kompisgänget det händer! På sommaren åker vi på läger ca en vecka i tält någonstans i Sverige eller kanske t o m utomlands. Vi lär känna andra scouter, upplever spännande äventyr och gör sådant som man vanligtvis inte gör hemma på kåren.

Vi går i årskurs 6-8, och träffas också tisdagar kl 18.30-20.00

Plats: vid scoutstugan Kvarngölet.

 

Kostnad: terminsavgiften är 250:-/termin, lite lägre för dem som har äldre fullbetalande syskon i vår scoutkår. Prova på max två gånger utan kostnad. Hajker och läger tillkommer kostnad.

 

Ledare:                                                                 

Tomas Andersson

Tomas Andersson 070-5688854

Philip Andersson

Philip Andersson 0725705070

 

 

 

 

Utmanarscoutpatrullen Barbafamiljen åk 9-gymnasiet

Ungdomar som är 15-18 år.

Vi utmanarscouter har både egna möten då vi jobbar med något projekt, och några av oss är också med som ledare för de yngre scouterna. Som utmanarscout åker vi gärna på olika arrangemang runtom i landet. Just nu har vi ingen regelbunden verksamhet i scoutkåren, men de utmanare som vi har, deltar i aktiviteter i distrikt eller nationellt.

Kontakt:

Anne Norstedt 0708514639

 

 

 

Roverscouter

Ungdomar och unga vuxna 18-25 år.

Träffar andra ungdomar runt om i landet, deltar i projekt, är funktionärer eller ledare för yngre scouter.

Kontakt: Agnes Manninen tel 076-4060954 eller Philip Andersson tel 072-5705070

Bli medlem

Du som vill bli medlem i vår scoutkår  kom till ett scoutmöte och prova på, eller ta kontakt med ordförande Anne Norstedt, tel 070-8514639.

Barn från 6 år blir medlemmar i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, de vuxna kan bli medlemmar när de väljer att följa NSF:s värdegrund som uttrycks i nykterhetslöftet, se nedan.

Anmälan

När du provat ett möte och vill bli medlem, ska denna blankett fyllas i:

medlemsregisterblankett22

Bli ledare

Vi har hela tiden behov av att bli fler i vårt ledarteam. Eftersom du inte behöver kunna scouting, utan bara vara intresserad av att vara en trygg vuxen för våra scouter, är det lätt att vara ledare. Som ledare gör du en ideell insats, dvs. du får inget betalt, men du får chansen att utvecklas som människa, lära dig ledarskap och vara tillsammans med andra som också tror på scoutidén.

 

 • Du trivs med att se barn växa med uppgiften, få ta del av deras tankar och idéer
 • Du  gillar scoutings idé, och dessutom står du bakom Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds värdegrund  med ett personligt ställningstagande mot alkohol och andra droger.
 • Du vill få en fin gemenskap med andra vuxna och ungdomar i blandade åldrar i ett härligt ledargäng
 • Du kan avsätta tid någon gång ibland, eller ett par timmar i veckan och göra en  insats utifrån dina förutsättningar.
 • Du behöver inte kunna slå knopar eller vara en hejare på att slå upp vindskydd. I scouterna gör vi så mycket annat, och tillsammans lär vi genom att göra.

Om detta stämmer in på dig, så ta chansen att bli en i vårt härliga ledarteam.

Vill du veta mer? Kontakta

Anne Norstedt
070-8514639

epost: flensscouterna@gmail.com

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”

Nykterhetslöftet

Vårt samhälle har stora problem med droger. Därför har vi ett scoutförbund med en drogfri miljö där alla medlemmar över 12 år har valt att avstå från alkohol och andra droger.  Genom att skapa en gemenskap och trygghet, utan alkohol eller narkotika, stärker och stöttar vi varandra.

Med hjälp av att kunna mycket om hur alkohol och andra droger påverkar, och att visa hur kul man har och bra man mår utan, kan vi nå ut till fler och påverka andra. Då skapar vi en bättre värld för alla, vilket scoutings grundare Lord Baden-Powell ville.

Nykterhetslöftet hjälper dig att ta ställning för att vara drogfri. Senast när man har fyllt 12 år ska man som medlem i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund ha avlagt nykterhetslöftet:

”Jag lovar att leva helnyktert så länge jag är medlem i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, samt att efter bästa förmåga följa scoutlagen.”

Helnyktert betyder att man inte ska använda alkoholdrycker med högre alkoholhalt än 2,25 volymprocent (1,8 viktprocent) och inte heller narkotika eller andra medel som har en berusande effekt.

Utrustning

När du ska åka på övernattning i stuga, hittar du en bra utrustningslista här: https://www.nsf.scout.se/wp-content/uploads/2019/03/utrustningstugvernattning.doc

 

Lokaler

Vi försöker ha så mycket som möjligt av vår verksamhet ute vid scoutstugan Kvarngölet. Se Google Maps Scoutstugan Kvarngölet Stenhammar, Flen. Här kan vi paddla kanot, göra utflykter i skogen, bygga kojor, undersöka naturen, ha lägerbål med mera.

Under vintern  när vägen är lerig, isig och för dålig att köra på, och kvällsverksamheten blir för mörk utomhus, har vi möten i  eller kring Tea-lokalen, Storgatan 4, Flen. Här har vi också förråd för vår lägerutrustning och egna lyor för äventyrs- och utmanarscouter.

 

Scoutdräkt

När du börjar i scouterna hos oss, ingår i första terminsavgiften en scouthalsduk, som du får när du blir invigd scout. När du varit med några gånger och vill köpa scoutdräkt (skjorta eller tröja och några märken) , så kan du beställa den via din ledare.

Du kan se vad som finns och priserna här

 

Begagnad scoutskjorta

Du som växt ur din scoutskjorta eller slutat i scouterna kan sälja den till oss för 100:-. Den ska vara hel, ren och märken bortsprättade (förutom Förbundsmärket över vänstra ficklocket och kårnamnet under vänster axelsöm). Inget textillim får finnas kvar.

Vi säljer dem vidare för 100:-. Fråga gärna om det finns någon i aktuell storlek innan du köper ny. Återbruk är bra!

Försäkring

När du deltar i vår verksamhet, läger, möten med mera, eller är på väg till eller från ett arrangemang, är du olycksfallsförsäkrad genom Svedea.

 

 Scoutstugan

Vid sjön Orrhammaren, ca 3 km från Flens centrum, ligger vår scoutstuga Kvarngölet. Under sommarhalvåret har scoutavdelningarna sina veckomöten här.

Den består av en storstuga med allrum med bord, stolar, bäddsoffa och öppen spis, litet kök, ett rum med våningssäng samt toalett, dusch och bastu.

Fyra patrullstugor finns också med fyra bäddar i varje stuga i våningssängar, sammanlagt  finns 20 bäddar.

Stugan ligger precis vid vattnet, och vi har härlig natur runtomkring oss. Bl a går en anslutningsled till Sörmlandsleden precis utanför knuten.

Scoutkåren äger också fem kanoter med paddlar och flytvästar som används i verksamheten.

Uthyrning

Stugan hyrs ut när den inte används för scoutkårens räkning. I första hand hyr vi ut stugan till andra föreningar.

Scoutstugan är helt  drogfri, det betyder att ingen alkohol eller andra droger får användas i eller utanför stugan på tomten.

Hitta hit

Från Flens centrum: Kör Drottninggatan förbi GBs glassfabrik. Sväng höger in på Sörmlandsgatan. Kör tre kvarter. Sväng vänster Bergsgatan. Fortsätt förbi vattentornet, Nybbleskolan och ytterligare ca 100 m. Sväng höger mot Skyttegillet, en liten grusväg in i skogen.

Fortsätt den vägen till Skyttegillet och låst vägbom. När du hyr stugan får du nyckel till bommen. Fortsätt tills vägen delar sig, tag höger och så höger igen, då är du framme vid scoutstugan.

Google Maps: Scoutstugan Kvarngölet, Stenhammar, Flen

Kontakt

Thor Andersson, stugfogde, thorandersson167@gmail.com

 

Om oss

Kårens uppdrag

Vårt uppdrag är att uppskatta varje människa, och med scouting som metod ge hen utrymme att utvecklas och tänja sina gränser i en värld fri från alkohol och andra droger.

Kårstyrelse

Ordförande: Anne Norstedt tel 070-8514639

vice ordförande: Tomas Andersson tel 070-5688854

sekreterare: Teresia Jernemalm tel 070-3672926

kassör: Thor Andersson tel 076-5668100

ledamot:  Agnes Manninen tel 076-4060954

suppleant: Philip Andersson, tel 072-5705070

Årsmöte

Scoutkårens högsta beslutande organ är årsmötet. Där har scoutkårens alla medlemmar rätt att delta, lägga förslag, rösta. Varje år i februari-mars har scoutkåren sitt årsmöte dit alla medlemmar bjuds in att delta.

 

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Kalender

  Sep
  29

  Movendi International 70th World Congress

  Movendi International Zoom platform
  Visa alla datum

  Movendi International 70th World Congress

  Sep
  25
   
  Sep
  26
   
  Sep
  27
   
  Sep
  28
   
  Sep
  29
   
  Sep
  30
   
  Oct
  1
   
  Oct
  2
   
  Oct
  3
   
  Sep
  29

  Världens Barn -Insamlingsveckor

  Visa alla datum

  Världens Barn -Insamlingsveckor

  Sep
  26
   
  Sep
  27
   
  Sep
  28
   
  Sep
  29
   
  Sep
  30
   
  Oct
  1
   
  Oct
  2
   
  Oct
  3
   
  Oct
  4
   
  Oct
  5
   
  Oct
  6
   
  Oct
  7
   
  Oct
  8
   
  Oct
  9
   
  Sep
  30

  Rixhajk

  Kilsbergen, Örebro
  Visa alla datum

  Rixhajk

  Sep
  30
   
  Oct
  1
   
  Oct
  2
   
  Webshop

  Välkommen till vår webshop!

  Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND
  Vill du bli medlem?
  Ja!