Flens Scoutkår

Välkommen till Flens Scoutkår!

 

I scouterna i Flen får du äventyr och nya kompisar. Det som inte är kul är inte scouting! Naturen är vår spelplan och vi har ingen avbytarbänk.

 

Ang Covid -19: Vi stänger inte ned vår verksamhet, utan Scoutkåren följer de råd och riktlinjer som ges ut av Folkhälsomyndigheten, Scouterna och Nykterhetsrörelsens Scoutförbund.

 • Vi är  alltid utomhus, så klä er för det
 • Vi hjälps åt att hålla avstånd
 • alla som har förkylningssymptom stannar hemma, vilket kan innebära att mötet ställs in med kort varsel om vi inte har tillräckligt med ledare eller det är få scouter (färre än 3) som kommer på mötet
 • vi ber er meddela era ledare via t ex SMS om ni inte tänker komma på scoutmötet, i så god tid som möjligt

 

Verksamhet

Familjescouting

Höstterminen 2020 startar vi Familjescouting. Det vänder sig till familjer med barn under 8 år som  med en eller flera vuxna på ett roligt och lekfullt sätt får möta scouting. Tillsammans med andra familjer upptäcker vi naturen, lär oss nya saker och umgås utomhus på ett enkelt sätt under två timmar en lördag några gånger per termin, ca var fjärde vecka.

Välkomna att prova på (gratis första gången)  ni som har minst ett barn mellan 5-7 år och med minst en vuxen. Äldre och yngre syskon är förstås också välkomna!

Nästa tillfälle: lördagen den 10 oktober kl 10-12

Samling: Vid elljusspåret mitt emot Hammarvallen, Flen

Klädsel för att vara ute minst två timmar. Ta med fika, något att sitta på, gärna något att grilla, då vi kommer ha elden igång på slutet av träffen.

Kostnad: från andra träffen 100:-/familj. Introduktionspris denna termin.

Ledare: Anne Norstedt 070-8514639

Anne Norstedt
070-8514639

Veckoverksamhet

Från årskurs 2 upp till och med gymnasiet. Alla barn och ungdomar, flickor och pojkar, är välkomna till scouterna i Flen.

Kom och prova på ett möte, onsdagar kl 18-19.30 vid scoutstugan Kvarngölet (google maps: Scoutstugan Stenhammar, Flen)!

 

 

 

scoutstugan Kvarngölet

De tre första mötena kostar inget, sedan har vi en terminsavgift som är 225:-/termin, lite lägre för dem som har äldre fullbetalande syskon i vår scoutkår.

Klä dig för att vara ute!

 

 

Spårarscoutavdelningen Smådjuren åk 2-3

Som spårarscout får du lära dig mycket om naturen, leka och lösa praktiska uppgifter tillsammans i patrullen. Du får till exempel prova på att tälja med kniv, laga mat på stormkök och  tillverka praktiska grejor.

Vi träffas varje onsdagskväll, och någon helg varje termin har vi övernattning i scoutstugan. På sommaren blir det läger där vi sover i tält ett par nätter. Jättespännande!

Flickor och pojkar i årskurs 2 och 3. Tid: onsdagar kl 18.00-19.30

Terminsprogram hittar du här:   https://www.nsf.scout.se/wp-content/uploads/2020/09/terminsprogramsparareht20.pdf

Ledare:

Pernilla Andersson
070-7514666

Anne Norstedt
070-8514639

 

 

 

Upptäckarscoutavdelningen Sjöfåglarna åk 4-5

Vi lär oss om naturen, att slå knopar, elda, första hjälpen, jobba tillsammans i patrullen och hur scouter i andra länder har det.

Du får delta i skattjakter, spår och sova över i scoutstugan.

På sommaren åker vi på läger i upp till en vecka, då vi bor i tält, bygger vår by med rep och slanor, och lagar mat över gasol eller öppen eld. Samt upplever massa spännande äventyr förstås.

Flickor och pojkar i årskurs 4-5 och träffas onsdagar kl 18.00-19.30

 

Terminsprogram hittar du här:

https://www.nsf.scout.se/wp-content/uploads/2020/09/terminsprogramht20uppt.pdf

 

 

Ledare:

Tomas Andersson
070-5688854

Anne Norstedt
070-8514639

 

 

 

  Äventyrarscoutavdelningen Rovdjuren åk 6-8       

Vi jobbar i patrullen med olika teman, och förbereder oss för kommande hajker. Patrullen står i centrum, det är i det lilla kompisgänget det händer! På sommaren åker vi på läger ca en vecka i tält någonstans i Sverige eller kanske t o m utomlands. Vi lär känna andra scouter, upplever spännande äventyr och gör sådant som man vanligtvis inte gör hemma på kåren.

Vi går i årskurs 6-8, och träffas också onsdagar kl 18.00-19.30

 

 

Ledare:

Joanna Johansson
tel 070-5943375

 

Utmanarscoutpatrullen Barbafamiljen åk 9-gymnasiet

Ungdomar som är 15-18 år.

Vi utmanarscouter har både egna möten då vi jobbar med något projekt, och några av oss är också med som ledare för de yngre scouterna. Som utmanarscout åker vi gärna på olika arrangemang runtom i landet.

 

 

 

Roverscouter

Ungdomar och unga vuxna 18-25 år.

Träffar andra ungdomar runt om i landet, deltar i projekt, är funktionärer eller ledare för yngre scouter.

 

Bli medlem

Du som vill bli medlem i vår scoutkår och går i årskurs 2 eller högre, ta kontakt med ordförande Anne Norstedt, tel 070-8514639.

Du kan också besöka ett veckomöte för att prova på. De tre första mötena är kostnadsfria.

För familjescouting är första mötet gratis, sen betalar hela familjen bara 100:- för hela terminen. Barn från 6 år blir medlemmar i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, de vuxna väljer att bli medlemmar när de väljer att följa NSF:s värdegrund som uttrycks i nykterhetslöftet, se nedan.

Anmälan

När du provat ett möte och vill bli medlem, ska denna blankett fyllas i:https://www.nsf.scout.se/wp-content/uploads/2019/03/medlemsregisterblankett18.pdf

Bli ledare

 • Du trivs med att se barn växa med uppgiften, få ta del av deras tankar och idéer
 • Du  gillar scoutings idé, och dessutom står du bakom Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds värdegrund  med ett personligt ställningstagande mot alkohol och andra droger.
 • Du vill få en fin gemenskap med andra vuxna och ungdomar i blandade åldrar i ett härligt ledargäng
 • Du kan avsätta tid någon gång ibland, eller någon timme i veckan och göra en  insats utifrån dina förutsättningar.
 • Du behöver inte kunna slå knopar eller vara en hejare på att slå upp vindskydd. I scouterna gör vi så mycket annat, och tillsammans lär vi genom att göra.

Om detta stämmer in på dig, så ta chansen att bli en i vårt härliga ledarteam.

Vill du veta mer? Kontakta

Anne Norstedt
070-8514639

epost: flensscouterna@gmail.com

”Ingen kan göra allt, men alla kan göra något”

Nykterhetslöftet

Vårt samhälle har stora problem med droger. Därför har vi ett scoutförbund med en drogfri miljö där alla medlemmar över 12 år har valt att avstå från alkohol och andra droger.  Genom att skapa en gemenskap och trygghet, utan alkohol eller narkotika, stärker och stöttar vi varandra.

Med hjälp av att kunna mycket om hur alkohol och andra droger påverkar, och att visa hur kul man har och bra man mår utan, kan vi nå ut till fler och påverka andra. Då skapar vi en bättre värld för alla, vilket scoutings grundare Lord Baden-Powell ville.

Nykterhetslöftet hjälper dig att ta ställning för att vara drogfri. Senast när man har fyllt 12 år ska man som medlem i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund ha avlagt nykterhetslöftet:

”Jag lovar att leva helnyktert så länge jag är medlem i Nykterhetsrörelsens Scoutförbund, samt att efter bästa förmåga följa scoutlagen.”

Helnyktert betyder att man inte ska använda alkoholdrycker med högre alkoholhalt än 2,25 volymprocent (1,8 viktprocent) och inte heller narkotika eller andra medel som har en berusande effekt.

Utrustning

När du ska åka på övernattning i stuga, hittar du en bra utrustningslista här: https://www.nsf.scout.se/wp-content/uploads/2019/03/utrustningstugvernattning.doc

Kåraktuellt

Läs under Nyheter det som är aktuell information!

 

Lokaler

Under vintern  har vi våra möten i  eller kring Tea-lokalen, Storgatan 4, Flen.

Här har vi också förråd för vår lägerutrustning och egna lyor för äventyrs- och utmanarscouter.

Under sommarhalvåret, dvs från mitten av april till slutet av oktober, är vi ute hela tiden vid vår fina scoutstuga. Den heter Kvarngölet och ligger ca 3 km utanför Flen vid sjön Orrhammaren.

Här kan vi paddla kanot, göra utflykter i skogen, undersöka naturen, ha lägerbål med mera.

 

Scoutdräkt

När du börjar i scouterna hos oss, ingår i första terminsavgiften en scouthalsduk, som du får när du blir invigd scout. När du varit med några gånger och vill köpa scoutdräkt (skjorta eller tröja och några märken) , så kan du beställa den via din ledare.

Du kan se vad som finns och priserna här

 

Begagnad scoutskjorta

Du som växt ur din scoutskjorta eller slutat i scouterna kan sälja den till oss för 100:-. Den ska vara hel, ren och märken bortsprättade (förutom Förbundsmärket över vänstra ficklocket och kårnamnet under vänster axelsöm). Inget textillim får finnas kvar.

Vi säljer dem vidare för 100:-. Fråga gärna om det finns någon i aktuell storlek innan du köper ny. Återbruk är bra!

Försäkring

När du deltar i vår verksamhet, läger, möten med mera, eller är på väg till eller från ett arrangemang, är du olycksfallsförsäkrad genom Folksam.

 

 Scoutstugan

Vid sjön Orrhammaren, ca 3 km från Flens centrum, ligger vår scoutstuga Kvarngölet. Under sommarhalvåret har scoutavdelningarna sina veckomöten här.

Den består av en storstuga med allrum med bord, stolar, bäddsoffa och öppen spis, litet kök, ett rum med våningssäng samt toalett, dusch och bastu.

Fyra patrullstugor finns också med fyra bäddar i varje stuga i våningssängar, sammanlagt  finns 20 bäddar.

Stugan ligger precis vid vattnet, och vi har härlig natur runtomkring oss. Bl a går en anslutningsled till Sörmlandsleden precis utanför knuten.

Scoutkåren äger också fem kanoter med paddlar och flytvästar som används i verksamheten.

Uthyrning

scoutstugan Kvarngölet

Stugan hyrs ut när den inte används för scoutkårens räkning. I första hand hyr vi ut stugan till andra föreningar.

Scoutstugan är helt  drogfri, det betyder att ingen alkohol eller andra droger får användas i eller utanför stugan på tomten.

Hitta hit

Från Flens centrum: Kör Drottninggatan förbi GBs glassfabrik. Sväng höger in på Sörmlandsgatan. Kör tre kvarter. Sväng vänster Bergsgatan. Fortsätt förbi vattentornet, Nybbleskolan och ytterligare ca 100 m. Sväng höger mot Skyttegillet, en liten grusväg in i skogen.

Fortsätt den vägen till Skyttegillet och låst vägbom. När du hyr stugan får du nyckel till bommen. Fortsätt tills vägen delar sig, tag höger och så höger igen, då är du framme vid scoutstugan.

Kontakt

Thor Andersson, stugfogde, thorandersson167@gmail.com

Monica Nygren, stugkassör, monnyg47@gmail.com

Om oss

Kårens uppdrag

Vårt uppdrag är att uppskatta varje människa, och med scouting som metod ge hen utrymme att utvecklas och tänja sina gränser i en värld fri från alkohol och andra droger.

Kårstyrelse

Ordförande: Anne Norstedt tel 070-8514639

vice ordförande: Tomas Andersson tel 070-5688854

sekreterare: Joanna Johansson tel 070-5943375

kassör: Thor Andersson tel 076-5668100

Suppleant: Agnes Manninen tel 076-4060954

Årsmöte

Scoutkårens högsta beslutande organ är årsmötet. Där har scoutkårens alla medlemmar rätt att delta, lägga förslag, rösta. Varje år i februari-mars har scoutkåren sitt årsmöte dit alla medlemmar bjuds in att delta.

 

Coronavirus (Covid-19)

Information till kårer, distrikt, medlemmar och föräldrar
Läs senaste nytt här

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Webshop

  Välkommen till vår webshop!

  Här hittar du profilprodukter, rekryteringsbroschyrer och programmaterial. Välkommen!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND