Världens barn

Inga barn ska bo på gatan

Under 2017 genomförs insamlingskampanjen Världens Barn för 20:e gången! Varje år samlas miljontals kronor in genom gåvor från allmänheten. Medel som sedan ger några av de barn som har det allra tuffast en chans till hälsa, skola och trygghet. IOGT-NTO-rörelsen är en av de organisationer som ser till att pengarna kommer fram och används på bästa sätt.

Årets profilprojekt ligger i Thailand där vi stöttar barn som själva är smittade av hiv-viruset, eller som lever i en familj där någon, ofta en förälder, är smittad eller har utvecklat Aids. De här barnen upplever ofta en svår skam och utöver det får familjen ofta stora ekonomiska problem om den som försörjer familjen är sjuk. Genom medel från Världens Barn kan vi tillsammans lokala organisationer också synliggöra de här barnen, ge dem förutsättningar att gå i skolan genom stipendier och stöd, och se till att de får den vård och medicinering de behöver om de själva är smittade.

 www.iogtntororelsen.se/varldensbarn finns mer information, bilder och filmer från våra projekt samt allmän information om Världens Barn-kampanjen.

Vi vet att insamlingen engagerar många medlemmar och att de pengar ni samlar in har kommit att göra stor skillnad för väldigt många utsatta barn och ungdomar i världen. Årets stora insamlingsdagar är den 30 september och den 7 oktober och vi hoppas att ännu fler kommer att engagera sig i år. Du kan skramla med bössa, ordna en loppis eller sälja fika på torget eller utanför scoutlokalen. Bara fantasin sätter gränser.

Vill du ge en gåva direkt? 

Skramla!

Snart drar vi igång! Precis som tidigare år samlar vi intensivt under veckorna 39-40, men insamlingen pågår hela året,
så man bestämmer själv när man vill vara aktiv. SVT rapporterar löpande från fredagen den 29/9 och har stor jubileumsgala fredagen den 6/10.

Här kommer några snabba tips inför årets insamling:

Läs mer på www.skramla.varldensbarn.se och www.varldensbarn.se
För mer information hör av er till klingensjo.goran@varldensbarn.se

Hit går pengarna

Pengarna från insamlingen går till många olika projekt, bland annat till gatubarnen i Kenya som Johan berättar om här nedan.

Fler projekt hittar du här.

Insamlingstips

Det finns många sätt att samla in pengar på. Att gå med insamlingsbössa funkar alltid – framförallt om man väljer bra miljöer. Exempelvis utanför biografen, vid tiden då filmerna börjar och slutar – eller genom att knacka dörr. Dörrknackning är faktiskt den insamling som ger mest klirr i bössan!

Förslag på insamlingsaktiviteter

Skramla bössa! Ställ er utanför er lokala mataffär eller på en plats där det rör sig mycket människor och skramla med bössor. Bjud in scouterna och deras familj och vänner till en rolig gemensam aktivitet som ni avslutar med en fika.

 Ett annorlunda sätt att skramla bössa på är att sätta upp en lapp i trapphus och bostadsområden att scouterna kommer gå runt en viss tid och skramla inför Världens Barn, så är både ni och de boende mer förberedda.

Anordna loppis, disco, eller kanske ett motionslopp?

Fixa ett solidariskt fika med krav- och rättvisemärkta produkter och sälj på stan till förmån för Världens Barn. Lär er samtidigt mer på www.rattvisemarkt.se och www.krav.se

Håll veckomötet på torget och ordna en tävling för allmänheten där pengarna går till Världens Barn.
Prata med arrangörerna till ett stort event i er närhet. Till exempel en fotbollsmatch eller konsert där ni kan skramla bössa bland publiken och samtidigt få en helkväll tillsammans!

Utgå ifrån en aktivitet som scouterna eller ni i kåren redan har rutin på och gör en Världens Barn-version, och tänk på möjligheten att få lokala sponsorer till insamlingsaktiviteter.

Samarbeta gärna med andra föreningar i närheten. Ju fler vi är desto roligare!

Glöm inte!

Insamlingen till Världens Barn görs gemensamt av alla deltagande organisationer och andra som vill hjälpa till. Det betyder att alla pengar går till samma pott. När vi är ute och samlar in pengar gör vi det därmed under Världens Barns namn – och alla som är med ska bära banderoll och använda de bössor som är försedda med Världens Barns namn.

Programförslag

Här finner du massa förslag på bra aktiviteter och nyttiga länkar när ni planerar terminen med avdelningen.

Programförslag från 2016

Avdelningsmöte ”Chokladen, så orättvis!” Spårarscouter

Avdelningsmöte ”Tecka för förbättring” Spårare- och upptäckarscouter

Avdelningsmöte ”Fattig och rik” Upptäckarscouter

Mallar till mötet ”Fattig och rik”

Avdelningsmöte ”Perspektiv på olikheter” Äventyrarscouter

Avdelningsmöte ”Problemanalys” Äventyrarscouter

 

2015 års mötesförslag att ladda ner:

Möte Värderingsövningar – Under detta möte får scouterna möjlighet att sätta sig in i andra människors situationer från olika delar av världen och möta sin fördomar och tankar om hur vi lever.

Möte, Flykten från Sverige – Under detta möte får scouterna fundera på hur det kan kännas att vara på flykt och ha olika förutsättningar i livet. Mötet avslutas med en saga som berättar om ett Sverige utifrån andra ögon. Kan scouterna lista ut i vilket land det berättas om?

Mallar till leken Alla har olika förutsättningar (Till möte Flykten från Sverige)

UR:s utbildningsmaterial – Speciellt framtaget för Världens Barn
Varför är mänsklighetens resurser så orättvist fördelade i världen? Finns det egentligen mat att det räcker till alla på jorden? Varför flyttar så många människor till andra länder och områden?

Scouternas färdiga terminsprogram med temat samhällsengagemang och Amahoro Amani*:

Spårare

Upptäckare

Äventyrarscouter

Utmanarscouter

Roverscouter

 

* Amahoro Amani är ett fredsprojekt som handlar om att förebygga konflikter och bidra till utveckling genom att organisera ungdomar lokalt i så kallade fredsklubbar. Syftet är att erbjuda metoder och verktyg, för att analysera den specifika situationen och grogrunder till konflikt i lokalsamhället och hur man kan arbeta tillsammans med befolkningen för att försöka lösa dem. Vidare handlar Amahoro Amani om att scouter i Sverige lär av de erfarenheter som görs och har gjorts i scouts och guides verksamhet i Stora Sjöregionen om utvecklar både vår scoutverksamhet och det svenska samhället.

Länkar

På Världens Barns hemsida hittar du mer information om insamlingen.

 

Kalender

jan
1

Idékursen 2018

Kungshol kurs- och lägergård
Visa alla datum

Idékursen 2018

jan
2
 
jan
3
 
jan
4
 
jan
5
 
jan
1
 
jan
6
 
jan
7
 
feb
2

Scoutgalan

Norrköping
Visa alla datum

Scoutgalan

feb
2
 
feb
3
 
feb
4
 
feb
10

Leda avdelning – NSF profil

Kurshelg 1: Billingens stugby, Skövde. Kurshelg 2: Scoutgården, Stora Levene
Visa alla datum

Leda avdelning – NSF profil

feb
10
 
feb
11
 
apr
21
 
apr
22
 
mar
17

Scouternas utbildardagar

Visa alla datum

Scouternas utbildardagar

mar
17
09:00 - 17:00 
mar
18
09:00 - 17:00 
apr
14

Scoutledningsträff och förbundsråd

Visa alla datum

Scoutledningsträff och förbundsråd

apr
14
 
apr
15
 

Hitta din kår

Nykterhetsrörelsens Scoutförbunds lokalföreningar, scoutkårerna, finns på många orter i Sverige. För att hitta din närmast kår, klicka på kartan eller fyll i namnet på din ort eller postnummer nedan:

  @nykterscout

  Scout Shop

  Alltid eko & reko i shopen

  Hos oss hittar du prylarna för det aktiva livet och de aktiva valen. Välkommen in bland sovsäckar, ryggsäckar, ficklampor, kåsor, märken, scoutkläder och mycket, mycket annat! Vi jobbar eko och reko och överskottet på allting du handlar går tillbaka till scoutrörelsen. Hitta våra profilprodukter här!

  Scoutlagen

  1. En scout söker sin tro och respekterar andras.
  2. En scout är ärlig och pålitlig.
  3. En scout är vänlig och hjälpsam.
  4. En scout visar hänsyn och är en god kamrat.
  5. En scout möter svårigheter med gott humör.
  6. En scout lär känna och vårdar naturen.
  7. En scout känner ansvar för sig själv och andra.
  LÄS MER OM VÅR VÄRDEGRUND